Az elismerhető költségről az orvos által közölt betegségek kezelésére alkalmazott terápia, a gyógyító ellátás iránti szükséglet szakmai megalapozottsága és az elismerhető térítési díjak alapján a járási hivatal meghatározza a jogszabályok alapján a kérelmező részére elismerhető havi rendszeres gyógyító ellátás (gyógyszer, gyógyászati segédeszköz, fürdőgyógyászati ellátás) költségét.

A gyógyító ellátások költségén belül külön meg kell jelölni az egyéni gyógyszerkeret alapjául szolgáló gyógyszerköltséget, amely a gyógyszerkeret megállapításának alapját képezi.

Gyógyszerköltség meghatározása

A gyógyszerköltség meghatározásánál a kérelmező krónikus betegségéhez igazodó, egyhavi mennyiségre számolva legalacsonyabb költségű, és az orvosszakmai szabályok szerint elsőként választandó, legalacsonyabb napi terápiás költséggel alkalmazott készítmények vehetők figyelembe a közgyógy ellátás 2024 évi felhasználása esetén is.

A gyógyszerköltség megállapítása során legfeljebb havi 6.000,- forintig vehetők figyelembe a nem csak szakorvos által, vagy nem csak szakorvosi javaslatra rendelhető gyógyszerek. Ez alapján tehát, amennyiben rendszeresen csak olyan gyógyszert szed, amelyet a háziorvos – szakorvosi javaslat nélkül is – rendelhet („V” jelzésű gyógyszerek), az elismerhető gyógyszerköltség nem lehet több havi 6.000,- Ft-nál.

Ha a havi, elismerhető gyógyszerköltség a 6.000,- Ft-ot meghaladja, a 6.000,- Ft feletti összeg a csak szakorvos által („SZ” jelzésű gyógyszerek), illetve csak szakorvosi javaslat alapján rendelhető gyógyszerek („J” jelzésű) alapján állapítható meg.

Gyógyászati segédeszköz és gyógyászati ellátás költségének meghatározása

A gyógyító ellátások költségének meghatározása csak a normatív alapon kért közgyógyellátásra való jogosultság szempontjából lényeges, mert ezekben az esetekben a jogosultság nemcsak a jövedelemtől, hanem a gyógyító ellátásra rendszeresen fordított kiadásoktól is függ.

Gyógyászati segédeszköz és gyógyászati ellátás esetén a havi költség számításánál a közfinanszírozás alapjául elfogadott ár alapján számított térítési díj számít be a havi költségbe.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a gyógyfürdő ellátás szabad ármegállapításából származó eltérő költség nem vehető figyelembe.