Közgyógy ellátás 2024 - működése, szabályok

A közgyógyellátás olyan szociális juttatás, amely támogatást nyújt a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és orvosi rehabilitációs ellátások térítési díjának kifizetéséhez. Az igénybevételhez a betegnek TB támogatással kell rendelkeznie. A közgyógyellátás megállapítása és igénybevétele a kezelőorvosok és több hatóság együttműködésén alapul. 

A közgyógyellátást kérelem útján lehet igényelni a járási hivatalnál. Itt vizsgálják meg a jogosultsági feltételeket és határozzák meg a gyógyszerkeretet. Az eljárás előtt a beteg háziorvosa igazolja az igényelt rendszeres gyógyító ellátásokat.

A jogosultságot a közgyógyellátási igazolvány igazolja, amelyet a járási hivatal állít ki az illetékes egészségbiztosítási feladatkörében. A kártya formátumú hatósági igazolványt az ellátást rendelő orvosnak kell bemutatni.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) vezet közhiteles hatósági nyilvántartást a közgyógyellátásra jogosultakról és a rendelkezésre álló gyógyszerkeretről, valamint gondoskodik a gyógyszerkeret rendelkezésre bocsátásáról.

Fontos megjegyezni, hogy a közgyógyellátás hozzájárulása csak akkor érvényes és használható fel, ha a közgyógyellátási igazolvány még érvényes és nem járt le.

A költségekhez való hozzájárulás korlátozott, a gyógyszer költségekhez az egy évre megállapított gyógyszerkeret erejéig, a gyógyászati segédeszköz és fürdőgyógyászati ellátások költségeihez pedig a tb támogatás alapjául szolgáló ár erejéig korlátozott.

A gyógyszerkeret alapjául szolgáló gyógyszerköltség kiszámítására vonatkozó szabályok alapján előfordulhat, hogy a gyógyszerkeret meghatározása során figyelembe vett gyógyszerköltség összege eltér a havonta rendszeresen szedett gyógyszerekért ténylegesen fizetendő összegtől, így a gyógyszerkeret összegétől is.

A gyógyszertárban a közgyógyellátással való gyógyszer kiadás előtt nem kell a közgyógyellátási igazolványt bemutatni, mert ellenőrzik, hogy a vényen feltüntetett személy szerepel-e a közgyógyellátásra jogosultakról vezetett nyilvántartásban. Ennek érdekében a NEAK folyamatos elektronikus adatkapcsolattal biztosítja a gyógyszertár számára a közgyógyellátásra való jogosultság és a rendelkezésre álló gyógyszerkeret lekérdezését a NEAK közhiteles nyilvántartásából.

Milyen ellátások vehetők igénybe közgyógy ellátási igazolvánnyal 2024-ben?

közgyógyellátás 2024

A közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkezők jogosultak a következő ellátások igénybevételére:

- Gyógyszerek és tápszerek: A gyógyszerkeret erejéig a társadalombiztosítási támogatásba befogadott gyógyszerek és tápszerek térítésmentesen rendelhetők TB támogatással.

- Gyógyászati segédeszközök: Az igazolvány birtokosai jogosultak a jogszabályban meghatározott gyógyászati segédeszközök, ideértve a protetikai és fogszabályozó eszközök használatára. Ezekre is a társadalombiztosítási támogatás keretein belül van lehetőségük.

- Gyógyászati segédeszközök javítása és kölcsönzése: A közgyógyellátás keretében lehetőség van a gyógyászati segédeszközök (beleértve a protetikai és fogszabályozó eszközöket is) javítására és kölcsönzésére a közfinanszírozás alapjául elfogadott ár erejéig.

- Orvosi rehabilitációs ellátások: A közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkezők orvosi rehabilitációs célból is igénybe vehetik a gyógyászati ellátásokat a közfinanszírozás alapjául elfogadott ár erejéig, például gyógyfürdő ellátásokat. Milyen gyógyfürdő a legjobb az Ön betegségére? - kalkulátor ITT.

Fontos kiemelni, hogy az igénybevételkor figyelembe kell venni a gyógyszerkeretet és a közfinanszírozás alapjául elfogadott árat, hogy az ellátások valóban térítésmentesen vehetők igénybe a közgyógyellátási igazolvánnyal.

Közgyógy 2024 - gyógyszerek

Közgyógyellátás keretében a társadalombiztosítási támogatásba befogadott gyógyszerek megvásárlása során a beteg által fizetendő térítési díjhoz vehető igénybe hozzájárulás. A gyógyszerek térítési díjához nyújtott hozzájárulás a járási hivatal által megállapított, az elismerhető gyógyszerköltségen alapuló gyógyszerkerethez igazodik.

Gyógyszerkeret a közgyógy 2024 esetén - Mit kell tudni a gyógyszerkeretről? 

közgyógy ellátás gyógyszerkeret 2024

Mi a gyógyszerkeret? Milyen gyógyszerkeretek kapcsolódnak a közgyógyellátási igazolványhoz?

A közgyógyellátás során a gyógyszerek árához nyújtott támogatás összege a gyógyszerkeret erejéig korlátozva van. A gyógyszerkeret tehát az az összeg, amelyben egy-egy jogosult számára korlátozták a gyógyszer térítési díjához nyújtott hozzájárulás összegét.

Figyelem! A 100 %-ban támogatott gyógyszerek után fizetendő ún. dobozdíjat is a gyógyszerkeret összegéből vonják le.

A gyógyszerkeret az elismerhető gyógyszerköltséghez igazodik, összegét a közgyógyellátásra jogosultságról rendelkező határozat állapítja meg.

A gyógyszerkeret a rendszeres gyógyszerszükséglet támogatását szolgáló egyéni gyógyszerkeretből (havi gyógyszerkeret) és az akut megbetegedésből eredő gyógyszerszükséglet támogatását szolgáló eseti keretből (éves gyógyszerkeret) áll.

A gyógyszerkeret (egyéni és eseti keret is) egy évre (jogosultsági év) szól, amit a NEAK bocsát a jogosult rendelkezésére.

Figyelem! A megállapított gyógyszerkeret készpénzben nem vehető igénybe, az kizárólag a térítési díj elszámolására használható fel.

Egyéni gyógyszerkeret a közgyógy 2024 rendszerében

Az egyéni gyógyszerkeret három havonta, egyenlő részletekben – első alkalommal a közgyógyellátásra jogosultság kezdő időpontjával – nyílik meg. A három hónapos tárgyidőszakban megmaradt összeg görgethető, vagyis, – a jogosultsági éven belül –- a következő három hónapos tárgyidőszakra vonatkozó gyógyszerkeret összegét növeli.

Figyelem! A gyógyszerkeret akkor is egy évre szól, ha a közgyógyellátási jogosultságot 2 évre állapították meg, ezért az első évre megnyitott keretből fel nem használt összeg nem vihető át a következő jogosultsági évre.

Egyéni gyógyszerkeretet kizárólag havi 1.000,- Ft feletti gyógyszerköltség esetén lehet megállapítani, felső határa pedig jelenleg nem lehet több havi 12.000,- Ft-nál.

Eseti gyógyszerkeret a közgyógyellátás 2024 rendszerében

Az eseti keret összegét nem az eljáró hatóságok határozzák meg, hanem a tárgyévben beadott kérelmek vonatkozásában a költségvetési törvény. Ennek összege jelenleg 6.000,- forintban került meghatározásra.

Az eseti keret összegét a NEAK a jogosultság kezdő időpontjával nyitja meg, a két évre megállapított jogosultság esetén is évente, a jogosultság kezdő időpontjával, illetve az attól számított egy év elteltével.

Amennyiben a közgyógyellátásra jogosult személy részére egyéni gyógyszerkeret nem kerül megállapításra, a gyógyszerkeret megegyezik az eseti kerettel.

Mi történik, ha elfogy a felhasználható gyógyszerkeret 2024-ben a közgyógy támogatásból?

Ha a gyógyszerkeret összege elfogy, akkor a közgyógyellátásra jogosult is az általános támogatási szabályok szerint – a térítési díj megfizetésével – válthatja ki a gyógyszerét.

közgyógyellátás igénylése ügyfélkapun online 2024

Van-e lehetőség a gyógyszerkeret megváltoztatására (év közbeni felülvizsgálatára)?

Amennyiben a közgyógyellátásban részesülő személy egészségi állapotában, a gyógykezelését szolgáló terápiában, vagy a keret megállapításakor figyelembe vett gyógyszerek térítési díjában olyan változás következik be, amelynek következtében havi rendszeres kiadása a gyógyszerkeret megállapításakor figyelembe vett gyógyszerköltséghez képest ténylegesen legalább 1.000,- forinttal megváltozik, lehetőség van az egyéni gyógyszerkeret év közbeni felülvizsgálatára.

A felülvizsgálatot külön kell kérelmezni a lakóhely szerint illetékes járási hivataltól, és csatolni kell a háziorvos igazolását a havi rendszeres gyógyító ellátás szükségletéről, illetve a háziorvos nyilatkozatát arról, hogy a közgyógyellátásra jogosult személy által havonta rendszeresen használt gyógyszerek térítési díjának a jogosultság megállapítása óta eltelt időszakban történt emelkedése meghaladja a havi 1.000,- forintot.

A módosított gyógyszerkeret a közgyógyellátásra való jogosultság lejártának idejére vonatkozik, ebben az esetben új igazolványt nem állítanak ki, az az eredeti igazolvány hatályának lejártáig használható.

Érdemes tudni, hogy a gyógyszerkeret felülvizsgálatának kérelmezése esetén a korábban megállapított keret összege csökkenhet is, ha az új terápia vagy az egészségi állapot megváltozása miatt szükséges gyógyszerek költsége ezt indokolja, illetve a normatív jogcímen megállapított igazolványoknál akár a jogosultság megszűnését is eredményezheti a költség csökkenése.

A felülvizsgálat során megállapított magasabb egyéni gyógyszerkeret a határozat meghozatalát követő 15. naptól jár. A felülvizsgálat során megállapított alacsonyabb egyéni gyógyszerkeret a határozat meghozatalát követő 30. naptól jár. Ha a felülvizsgálat eredményeképpen a jogosultság megszüntetésére kerül sor, annak időpontja a határozat meghozatalát követő 30. nap.