A napozószereket elsősorban a faktorszámuk alapján érdemes rangsorolni. A faktorszám azt mutatja meg, hogy bőrünk védekezőképességét mennyivel növeli meg az adott kemikália.

Fehérbőrűek minden esetben közepes (25, 30), de inkább magas faktoros (30 faktor feletti) napozószereket használjanak. A 10 vagy az alatti faktorszámú naptejeket igazból senkinek nem ajánlják a minimális védelem miatt.

Kiemelten figyeljünk gyermekünk bőrének védelmére. Részükre külön készülnek magas faktorszámú (50+) termékek. Részükre minden esetben ilyet válasszunk, és akkor is rendszeresen kenjük be őket, ha az árnyékban játszanak.

Figyeljünk a faktorszám mellett arra is, hogy a készítmény védjen bőrünket az UVA és az UVB sugaraktól is. Ezek a készítmények a széles spektrumú termékek.

Ha nemcsak a parton a homokban fekszünk, és olvasgatunk, hanem meg is mártózunk a vízben, akkor keressük a vízálló készítményeket, hogy ne mossa le rólunk a víz a „védőréteget”. Ettől függetlenül, ha kijöttünk a vízből javasolt egy vékony réteg felvitele, mielőtt megkezdjük az újabb napozási körünket. Ha izzadós típusúak vagyunk vagy sportolunk a strandon, akkor is gyakran kenjük magunkat, mert az izzadság lemossa a hatóanyagot.

Kerüljük a rossz minőségű vagy a gyanúsan túl olcsó naptejeket. Ne kockáztassunk!

A napozás megkezdése előtt már kenjük be magunkat a védőkrémmel, és hagyjuk hatni a szert legalább 20-30 percen át, és csak ez után merüljünk el a napfény tengerébe. Jó sütkérezést kívánunk!