1. Kapni fog az áramszolgáltatótól egy fizetési felszólító levelet

Ez tartalmazza a tartozását, a fizetendő összeget kiegészítve a felszólítás költségeivel (felszólítási díj, kamat). Ezt az összeget minél hamarabb rendezze, különben jön a 2. pont. 

Elektromos áram kwh lakossági árak 2019 itt

2. Kapni fog egy kikapcsolási felszólítót és hálózati értesítőt

Ezek az értesítők tartalmazzák azokat a napokat, amelyen a kikapcsolás megtörténhet. Több napot jelölnek meg tájékoztató jelleggel, de fontos, hogy ezek közül akár már az első napon is sor kerülhet a kikapcsolásra.

Ahhoz, hogy a kikapcsolást elkerülje, minél hamarabb, de legkésőbb az első kikapcsolásra megjelölt napot megelőző munkanap 15 óráig igazolja a befizetését. Ezt különösen akkor javasolt, ha a befizetés az első kikapcsolási napot megelőző 7 napon belül történt.

A felszólítás költségeit növelik a behajtási eljárás költségei (felszólítási díj, kamat, ki- és visszakapcsolási díj), így be kell fizetnie a kikapcsolási felszólítóban szereplő fizetendő összeget.

3. Ha nem fizette be a tartozást vagy nem igazolta azt időben az áramszolgáltató felé, akkor megtörténik az áramszolgáltatás kikapcsolása

Mi jelent az áram kikapcsolása?

Otthonában megszűnik az áramellátás, ezáltal a komfortérzet jelentősen romlik (meleg víz, esetleg fűtés hiány léphet fel, TV, hűtő, egyéb elektronikus készülékek nem működnek). 

Mit kell tennie, és mennyibe kerül, hogy visszakapcsolják az áramszolgáltatást?

Ki kell egyenlítenie a lejárt esedékességű tartozását és ki kell fizetnie a ki- és visszakapcsolási díjat is (amely jelentős többletköltség, áram esetén: 17.366 forint az E-on szolgáltatása esetén, míg az ELMŰ-ÉMÁSZ esetén a kikapcsolási díj 2019-ben: 8900 Ft és a visszakapcsolási díj: 8900 Ft)

Kérni kell a visszakapcsolást a fenti befizetések igazolásával. Ezt megteheti emailben, faxon vagy az áramszolgáltató ügyfélszolgálati telefonszámán.


Pénzügy Otthon