Az újságok

Alapvetően a szülinapi újság minden esetben az adott napon megjelent újságok lefűzött, archivált, valamilyen módon fennmaradt példányainak az ötvözetéből készül. Általában elmondható, hogy a Magyar Nemzet, Magyar Hírlap, Népszava, Népszabadság, Esti Hírlap, Népsport, Szabad Szó című napilapok hasábjaiból állnak a kész újság oldalai. Ezekből a fent felsorolt újságokból ollózzák össze a legérdekesebb, leginkább épségben fennmaradt cikkeket, melyek végül egy 12 oldalas szülinapi újságot alkotnak. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a lefűzött példányok egyes cikkeit, lapjait lefényképezik, majd azokat digitális formában egy lappá építik. Természetesen a címlapon mintegy főcímként jelenik meg az aznapi legfontosabb információ, vagyis, hogy megszületett az újság tulajdonosa. Ehhez lehetőség szerint egy babakori fotó is mellékelve van, ha pedig erre nincs mód, akkor egy korabeli babás grafika választható.

Mi történik akkor, ha valamiért nincsen az adott dátumról származó cikk?

Előfordulhat, hogy az adott napon valamilyen okból kifolyólag nem jelentek meg napilapok, vagy ha mégis, akkor egészen kevés maradt fent belőlük. Ez az esetek jelentős részében akkor fordulhat elő, ha az adott születésnap háború idejére esik, mivel olyankor nem volt nyomtatott sajtó, vagy ha volt is, az sem igazán maradt fent. Voltak bizonyos időszakok, amikor hétfőn és vasárnap se jelentek meg az újságok, és TV adás sem volt. Ilyen esetekben a fennmaradt anyagokból dolgoznak, vagyis amit lehetséges, azt az aznapi újságokból fotózzák, ha pedig az elfogyott, akkor a korábbi vagy későbbi napról származó újságból egészítik ki a szülinapi újságot. Természetesen erről minden esetben egyeztetnek a megrendelővel, hiszen lehet, hogy valakinek ez így, ilyen formában nem teljesen hiteles, így visszamondja a rendelést.

Egyéb cikkek

Ha valaki olyan időszakból rendel, amikor már színes nyomtatás is volt, akkor akár színes részek is kérhetőek az újságba. A Nők Lapját például már az ‘50-es évektől kezdve színesben nyomtatták, csakúgy, mint az Autó-Motor Sport színes kiadványait. Sőt, igény esetén a Ludas Matyi, vicces újságból is kérhetünk bele részleteket.

A megrendelés folyamán kedvünkre választhatjuk ki, hogy milyen formában szeretnénk megrendelni az újságot, ami lehet a hagyományos 12 oldalas újság, esetleg bőrkötéses formában, de akár merített papíron vagy hengerben is megrendelhetjük azt.

Sőt, akár kérhetjük egyenesen az ünnepelt címére is, ha igazi meglepetést szeretnénk.