Alapvetően 8 olyan okot találtak, mely a megcsaláshoz vezet. Ezeket vesszük most sorra (gyakorisági sorrendben, azaz kezdjük a legjellemzőbb problémával):

1. Alapvető szexuális elégedetlenség a párunkkal kapcsolatban: Az un. Omarzu-tanulmány ezt az okot mutatta a leggyakoribb megcsalási oknak. A megcsalással mind a férfiak mind a nők elsősorban azt szeretnék elérni, hogy szexuális életük javuljon, jobb legyen (vagy legyen egyáltalán), más legyen. 

2. Vágyakozás még több szexuális kapcsolatra: Ezt az emberek többsége nem biztos, hogy bevallja (erre jutott az Omarzu-tanulmány is).

3. Az érzelmek hiánya a társunktól: az érzelmek hiánya szintén a megcsaláshoz vezethet, pedig itt elsősorbn nem a fizikai testi kontastust hiányoljuk a párkapcsolatunkból, hanem egyszerűen nem figyelünk egymásra, elmegyünk egymás mellett, hiányzik a törődés, odabújás, a meghitt pillanatok. Úgy gondoljuk, hogy a félrelépés által nem csak a testi kontaktust, hanem ezt az emocionális űrt is pótolhatjuk.

4. Hiányzik a megbecsülés a partnerünk részéről: Megbecsülni a másikat, és megbecsülve lenni a partnerünk által - ez minden párkapcsolat alapköve kellen, hogy legyen.

5. Egyszerűen kiszeretünk a partnerünkből: a szerelem egy nagyon nehezen megfogható dolog és az élet nagy dolgai azt mutatják, hogy a szexuális és az érzelmi együttlét felülírja a "szerelmet".

6. Beleszeretünk valaki másba: viszonylag kevés az olyan megcsalási eset, mikor fülig szerelmesek vagyunk abba, akivel a félrelépés megtörténik. Az érzelmi közelség vagy a szexuális vágy inkább vezet a félrelépéshez.

7. Megcsalás bosszúból: a félrelépéssel az a célunk, hogy megbántsuk, megsértsük vagy szélsőséges esetben akár megalázzuk a meglévő partnerünket. 

8. Kíváncsiság és új tapasztalatok utáni vágy: ez leginkább a férfiakra jellemző, ahol a félrelépés célja a kíváncsiságon kívül még egy "versenyzés" is: milyen vagyok, jobb vagyok?

Milyen eséllyel csal meg Téged a párod? Megtudhatod kalkulátorunk segítségével, melyet a cikk alatt tudsz elindítani.


Életmód Szerelem Szex