Felelősséget tanulhatnak

Gyorsan szögezzünk le egy dolgot: hiába a gyerek miatt került a kutya a családba, a gondozását nem lehet teljes mértékben rá hárítani! Sőt, a szülőknek valószínűleg jóval többet kell majd az ebbel foglalkozni, főleg, ha a gyermek még kicsi, és nem érett meg a feladatra. 

Mindazonáltal a korának megfelelő mértékben be lehet vonni őt a kutyával kapcsolatos teendőkbe: például adhat neki enni, megfésülheti a bundáját, ha pedig már elég idős hozzá, elviheti egyedül sétálni. 

Ezenfelül megtanulhatja, hogy milyen ételre, felszerelésre van szüksége az állatnak; a vele kapcsolatos kiadásokból is kiveheti a részét, ha például a zsebpénzéből vásárol egy-két apróságot kedvencének a Petguru webáruházban. Ezáltal rájön majd, hogy az állattartásnak is vannak költségei. 

Azt is fontos tudatosítani a gyermekben, hogy a kutyával akkor is foglalkozni kell, amikor épp nincs kedve hozzá, valamint érdemes megismertetni a kutyatartás olyan kellemetlenebb velejáróival is, mint például az ürülék felszedése vagy az állat fekhelyének, óljának kitakarítása. 

Ezzel a gyerek megtanul felelősséget vállalni egy másik élőlény iránt, így felnőttként jó gazdi és jó szülő lehet majd belőle. 

Aktívabban tölthetik a mindennapokat

Manapság gyakori probléma, hogy a gyerekek túl sok időt töltenek a számítógép vagy az okostelefon kijelzőjét bámulva, emiatt pedig keveset mozognak. Egy kutyának viszont (különösen, ha még kölyök) óriási a mozgásigénye, és ez arra ösztönözheti a gyereket, hogy ő is aktívabbá váljon. 

Ha épp egy barátja sem ér rá játszani vele, akkor a kutyával is nagyszerűen lehet labdázni, frizbizni, kergetőzni, de egy kiadós séta is sokkal többet ér, mint a szobában való ücsörgés. Társaságban pedig minden mozgásforma szórakoztatóbb. Az ebet ráadásul minden nap el kell vinni sétálni, még akkor is, ha rossz idő van odakint; így legalább a gyerek is kimozdul egy kicsit. 

Megtanulják, mi a szeretet és a tisztelet

A kutya egy érző, élő lény, nem pedig játékszer, akit a gyerek kedve szerint “nyúzhat”, amikor csak akar. Rá kell vezetni arra, hogy egy állatnak is vannak érzései, képes arra, hogy örüljön, bánatos legyen, és a fájdalom sem ismeretlen számára. 

Ha a kutya épp nem akar vele játszani, akkor azt tiszteletben kell tartania, valamint nem szabad rákényszerítenie a társaságát, ha az eb egy kis egyedüllétre vágyik vagy pihenni szeretne. 

Viszont az is megtapasztalhatja, hogy a gondoskodásért cserébe határtalan szeretetet kap, és bundás kedvencével megoszthatja a legféltettebb titkait, aki mindig hűséges marad hozzá, sosem fogja elárulni vagy becsapni.


Állatvilág