Mind a kettő más körülmények között teljesít jól

Egy autó rengeteg gumiszettet használ el élete során, ami nem feltétlenül azért van, mert az abroncsok gyorsan kopnak. Közepes méretű kopás mellett is lehetne még használni az adott gumit, de az már nem nyújt annyira biztonságos vezetést. Ez csak egy autó, gondoljunk bele egy egész flotta kezelésébe. Szerencsére erre is van megoldás, például a Gumiflex gumiabroncs flottakezelése.

Függetlenül attól, hogy egy járműről beszélünk vagy akár egy tucatról, a cél mindegyik esetében ugyanaz lesz: a biztonságos vezetéshez minden feltételt biztosítani. A vezethetőségre a legnagyobb hatással az abroncsok vannak, megfelelő gumiszett nélkül el se lehet indulni, ha mégis, az több veszélyt is rejthet magában.

Fontos, hogy mindig az adott évszak időjárási hatásaira időben felkészüljünk. Sajnos sokakat láthatunk még december elején is nyári gumival közlekedni, mivel úgy gondolják, ez a tél is enyhe lesz. A tél valódi veszélye nem abban rejlik, hogy mennyi hó esik le, hanem arra kell felkészülni, hogy egyik éjszakáról a másikra megváltozhatnak az útviszonyok. Köd, fagy, havas eső, ami percek alatt beköszönthet a semmiből. Erre a helyzetre a téli gumi nyújt megoldást, mivel ezt kifejezetten a téli időjárásra tervezték. Sokkal jobban működik alacsony hőmérsékleten, valamint a tapadása is nagyobb lesz a téli napokon a nyári kollégákkal szemben.

A másik oldalt ott vannak a nyári gumik, amelyeket kifejezetten a nagy hőségre, a forró aszfaltra terveztek. Sokkal lágyabb kialakításuknak és nagyobb futófelületüknek köszönhetően sokkal jobban tapadnak a nagy melegben is.

A különbség már külsőleg is látszik

Ha megnézzük egy téli és egy nyári modell mintázatát, egyből látszani fog az eltérés: a téli változaton sokkal sűrűbbek a bordák, mélyebbek, valamint a futófelület is kisebb. A téli gumi célja, hogy “megkapaszkodjon” a csúszós, fagyos utakon. Ezzel szemben a nyári gumik laposabbak, kevesebb bordával rendelkeznek, amelyek nem annyira mélyek. Itt a legfontosabb a minél nagyobb futófelület, ami az aszfalttal érintkezik, mivel így nyújt megfelelő tapadást.

Mindig az aktuális évszaknak megfelelő gumi legyen felszerelve

Érdemes mindig időben cserélni a szetteket, mivel nem tudhatjuk, mit hoz a holnap, pillanatok alatt jöhet fagy, vagy beköszönthet másnap a nyári hőség. Nem szabad halogatni a cserét, mivel elég egy olyan utazás, amikor nem vagyunk elég felkészültek, és máris megtörténik a baj.


Utazás