Tanítsuk meg a gyermeket ülni

Nem feledkezhetünk meg az ergonómiáról sem, hiszen nemcsak a kicsik szellemi fejlődésére kell odafigyelnünk, hanem a testi épségüket is elő kell segítenünk. A jó szék, amely a lehető legtöbb ponton állítható és testre szabható, hozzájárul a hatékony tanuláshoz és fejlődéshez.

Kérjük ki a gyermek véleményét a szék kiválasztásakor, kérjük meg, hogy rajzolja le a kedvenc székét. Minden bizonnyal kreatívan fog hozzáállni a székválasztáshoz, így számunkra is élvezet lesz a vásárlás. 

Ha mi választunk széket, ne feledkezzünk meg a gyermekünk igényeiről, elvégre neki szánjuk az új gyerekbútort.

Ki tudja, melyik a legjobb szék?

Persze a biztonságra is figyeljünk, kicsiknek a négylábú, nagyobbaknak a kerekes forgószékek is megfelelőek lehetnek. Karfás vagy sima is kapható, de a stílus, a színek kiválasztásánál azonban hagyjunk szabad kezet a kicsiknek. Használjuk ki az alkalmat az önkifejezésükre.

A tanulósarok kialakításánál figyeljünk a jó elhelyezkedésre is. A sok természetes fény és tágas tér biztosítja, hogy a gyermekünk élvezettel fog leülni az asztalához. Ha elég helye van kibontakozni és személyre szabni az asztalt, akkor egyáltalán nem lesz probléma a házi feladat elvégzése.

Említettük a forgószéket. Ha tanulás közben játékon kapjuk a gyermeket, akkor csak jegyezzük meg, hogy itt a tanulás ideje, de ne szakítsuk félbe a játékát. Ki ne szeretne néha céltalanul körbe-körbe forogni egy ilyen széken?

Mennyi ideig tanuljon a gyermek?

Kortól és hajlamtól is függ az, hogy egy gyermek mennyi ideig képes egy valamire összpontosítani. De a jó és célszerű tárgyakkal megkönnyíthetjük a dolgát. Ne erőltessük, ha már látjuk, hogy elfáradt, vagy mozgásra van szüksége. Engedjük meg neki, hogy szünetet tartson, felfrissüljön. Ha elkészült, akkor jutalmazzuk meg. Dicsérjük meg az egyre fejlődő képességei miatt. 

Ezután pedig irány a játék, akár bent, akár kint az udvaron. Nincs is jobb a kikapcsolódásnál, miután elkészült az összes házi feladat.

Technikai részletek

A modern székek szinte űrhajósokat is megszégyenítő technológiákkal készülnek. A gázmechanikás felfüggesztés, a forgók kialakítása, a memóriahabos ülőfelület anyaga és puhasága és még sok más részlet, mind a kényelmet szolgálják. Ezért amikor székre vadászunk, próbáljuk kihasználni a modern technológia nyújtotta lehetőségeket. 

Használjuk ki a jövő vívmányait, hiszen épp a jövő generáció számára vásárolunk.


Otthon Gyermek