Ha beletörik a kulcs a zárba

Régi zárak esetén előfordulhat, hogy karbantartásra szorulnak, de van amikor megéri, mivel az új termékek minőségi alapanyagból készültek. És bár a kiváló tulajdonságokkal rendelkező új zárak a Zardiszkont.hu oldalán valóban jók, azt érdemes tudni róluk, hogy hajlamosak a kopásra.

Puhább anyagból készültek, ami gyorsabban elhasználódik, így idővel cserélni kell őket, vagy a kulcsok esetén másoltatásra lesz szükségünk. Egy kopott kulcs például könnyen beletörhet a zárba. Épp ezért nem szabad megvárni, amíg ennyire elhasználódik, időben másoltatni kell új példányt.

Azonban legyünk tisztában azzal is, hogy az sem tragédia, ha mégis megtörtént a baj. Ha a kulcs tolla betörik, előfordulhat, hogy könnyen orvosolni tudjuk a problémát egy fogó segítségével, anélkül, hogy szétszednénk a szerkezetet. Ha viszont ez nem sikerül, akkor az azt jelenti, hogy szakembert kell majd hívnunk.

Egy zár belső szerkezetének tisztítása és karbantartása

Sokan nem is gondolnák, de a zárak élettartama akár azzal is meghosszabbítható, ha rendszeresen és alaposan tisztítjuk. Ha úgy érezzük, hogy akadozik a szerkezet, gondoskodnunk kell a megfelelő kenőanyag meglétéről. Ezzel kapcsolatban azonban nagyon fontos, hogy körültekintőek legyünk, és távolítsuk el a felesleget!

Egy hengerzár esetén a megfelelő kenőanyagot kenő-tisztító spray segítségével könnyen tudjuk biztosítani. Ezt alkalmazhatjuk zárcsapdákon és zárnyelvek esetén is. Továbbá egy hevederzárnál a fogaskerekek megfelelő működését is támogathatjuk ugyanezzel.

A modern hengerzárak esetén nagyjából 5 évenként kell kenést alkalmazni. Ilyenkor a zárcsapdát és a zárnyelvet kell megkenni.

Bevésőzárak és felszerelhető típusok esetén a zárfedél lecsavarozásával is végezhetünk alapos tisztítást és kenést. Azonban arra ügyeljünk, hogy a szegecselt fedelet ne feszegessük, mert az hagyományos eszközökkel nem leszedhető!

És mi a helyzet a régi zárakkal?

Bár a régi zárak kevésbé látszanak korszerűnek, nem feltétlenül szorulnak azonnali cserére. Nem ritka, hogy alapos tisztítást és zsírozást követően egy régi típus még további 10-20 évig is jól szolgál. Ezek a szerkezetek még minőségi acélból készültek. Emiatt a por vagy a beszáradt kenőanyagon kívül nem sok problémájuk lehet.

Ugyanakkor ha korszerűsíteni szeretnénk, akkor egy kilincscserével és a megfelelő zárbetét megválasztásával korszerűvé tehetjük régi zárainkat is. Előbbinél el kell távolítani a négyzetes csapokat, majd akár egy fogó segítségével is ki tudjuk szedni a kilincset. A zárszerkezethez pedig valószínűleg csak egy csavar meglazítására lesz szükségünk. Gondoskodjunk a záraink karbantartásáról, és akkor sokáig fognak szolgálni minket!


Munka