Vegyünk egy PET palackot. Legyen szó egy üveg ásványvízről. (Napjainkra jellemző ásványvíz trendről olvashatsz.) Megvásároljuk a palack vizet, szomjunkat oltjuk, majd elsétálunk a legközelebbi szelektív hulladékgyűjtőhöz. Itt laposra taposva, és kupakját eltávolítva megszabadulunk a palacktól.

szelektív hulladékgyűjtő autó elszállítja a műanyagos gyűjtőt, és megkezdődik a különböző típusú műanyagok szétválogatása. A kiválogatott és típusonként összetartozó műanyagok bálázásra kerülnek, majd bálástól mennek is az aprítóba, ahol nagy késekkel apró darabkákra vágják őket. A felvágott műanyag darabok meglehetősen koszosak, hiszen rajtuk van még a homok, az ételmaradék, a festékanyagok… ezektől meg kell szabadítani a részeket, mielőtt újrafelhasználásra kerülnének.

Tisztítás után olvasztás következik, ahol a műanyag kis granulátum szemcsékké áll össze, ami már alkalmas egy új műanyag használati tárgy elkészítéséhez. Így lesz a PET palackból egy új PET palack vagy épp egy szemeteslapát.

Az újrahasznosítási folyamat talán hosszúnak tűnik, de hétszer kevesebb energiába kerül, mint előállítani a műanyagot. Ezért gyűjtsd Te is szelektíven a hulladékot!

Megmutatjuk mennyit pisiltél eddig életed során - kalkulátorunk a cikk alatt indul.


Életmód Tudomány