Ezek a rendszerek rendszerint tanulnak a bemeneti adatokból, majd létrehoznak új, korábban nem látott tartalmakat, például képeket, hangokat, szövegeket vagy más komplex struktúrákat.

Egy népszerű megközelítés a generatív adversariális hálózatok (GAN-ok), amelyek két neurális hálózatot alkalmaznak: egy generatív hálózatot, amely próbál létrehozni valósághű adatokat, és egy diszkriminatív hálózatot, amely megpróbálja megkülönböztetni a valós és a generált adatokat. Ezek a két hálózat "versengenek" egymással, ami javítja a generatív modell teljesítményét.

A generatív mesterséges intelligencia alkalmazása sokféle területen lehetséges, például képgenerálás, szöveggenerálás, zenei kompozíció, és még sok más területen.

generatív mesterséges intelligencia

A Chat GPT generatív mesterséges intelligenciának számít?

Igen, a ChatGPT generatív mesterséges intelligenciát (GPT - Generative Pre-trained Transformer) alkalmaz. A GPT egy olyan típusú neurális hálózat, amely képes generálni szöveget és más tartalmat a tanulmányozott adatok alapján. A GPT modell nagyon nagy mennyiségű szöveg tanításával előre van tanítva, és képes a felhasználói kérésekre szöveges válaszokat generálni.

A ChatGPT, amelyet az OpenAI fejlesztett ki, arra összpontosít, hogy interaktív beszélgetéseket folytasson a felhasználóval. Azáltal, hogy tanul az emberi interakciókból és szövegekből, a ChatGPT generatív módon létrehoz értelmes válaszokat a felhasználói kérésekre. Tehát igen, a ChatGPT-et generatív mesterséges intelligencia rendszerként lehet besorolni.

A generatív mesterséges intelligencián kívül milyen más típusú MI van még?

Az mesterséges intelligencia (MI) különböző típusai léteznek, amelyek különböző feladatokra és alkalmazási területekre fókuszálnak. Az MI általában három fő típusba sorolható: erősen szabályozott (szűk mesterséges intelligencia), gyenge szabályozott (erősen mesterséges intelligencia) és az általános mesterséges intelligencia.

Erősen szabályozott  Mesterséges Intelligencia:

Ezek a rendszerek egy specifikus feladatra korlátozódnak, és általában csak azokban a feladatokban érnek el kiemelkedő teljesítményt, amelyekhez kifejezetten tervezték és programozták.

Például gépi tanulási algoritmusok, amelyek képesek egy konkrét feladatot elvégezni, például képfelismerés vagy beszédfelismerés.

Gyengén szabályozott Mesterséges Intelligencia:

Ezek a rendszerek ismerik és alkalmazzák a szabályokat, de nagyobb mértékben képesek alkalmazkodni változó körülményekhez és feladatokhoz.

Például chatbotok, amelyek szöveges párbeszédekben ismerik fel és reagálnak a felhasználói kérésekre.

AGI mesterséges intelligencia

Általános Mesterséges Intelligencia (AGI):

Az AGI olyan mesterséges intelligencia típus, amely képes lenne általánosan felismerni, érteni és megtanulni bármely feladatot, amit egy ember is el tudna végezni.

Az ilyen típusú MI még mindig a kutatás és fejlesztés területén van, és jelenleg nincs olyan rendszer, amely teljes mértékben elérte volna az általános mesterséges intelligencia szintjét.

Ezenkívül más besorolási kritériumok alapján is meg lehet határozni az MI típusait, például feladatokra (pl. gépi látás, beszédfelismerés), tanulási módszerekre (pl. felügyelt tanulás, megerősítéses tanulás) vagy alkalmazási területekre (pl. orvosi diagnózis, autonóm járművek).


Tudomány