Utóbbi sokkal több kötöttséggel jár, ezért is érdemes inkább előbbit választani a legtöbb esetben.

Egyre nagyobb az igény az autóhitelre

Legtöbbször 2024-ben az autóhitel megnevezés a személyi kölcsön konstrukcióját takarja, aminek az igénylésében a Bankmonitor is tud segíteni. Az autópiacon az utóbbi években nagy áremelkedés tapasztalható, ami miatt a hiteligénylés gyorsasága különösen fontos. Az autóhitel egyik legnagyobb előnye, hogy az igénylést követően akár 3 munkanap alatt a bankszámlára is kerülhet a kért összeg. 

A kamatozás is kedvező, mivel az egész futamidő alatt fix, a bank nem módosíthat rajta. Fedezetre sincs szükség, azaz a megvásárolt kocsit, más ingóságot vagy az ingatlant nem kell fedezetként felajánlani. Egyedül a jövedelem alapján fogja elbírálni a pénzintézet a hiteligénylést.

Bármikor elő lehet törleszteni, a visszafizetés díja nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát. Az autó az elejétől már a tulajdonunkba kerül, ezzel szemben az autólízinget választva csak a futamidő lejárta után válunk tulajdonossá. Arra sincs szükség az autóhitel esetében, hogy az igényléshez meglegyen a kiszemelt jármű, előre felvehetjük a kölcsönt. Ez sokkal nagyobb biztonságot ad, mert a pénzzel a zsebünkben senki nem fogja előlünk elvinni az autót.

Az autólízinggel összehasonlítva azt is láthatjuk, hogy önerőre sincs szükség az autóhitelhez. Lízing esetében a vételár 20-40 százalékát nekünk kell fizetni. CASCO-t sem kötelező kötni, ahogy maradványérték sincs. Új és használt autó vásárlására is használhatjuk az autóhitelt, lízingnél már egyedi feltételekkel fogunk találkozni.

Milyen feltételeknek kell megfelelni az autóhitelhez?

Legalább 20 évesnek kell lenni az igényléshez. Állandó, rendszeres és természetesen igazolt jövedelemmel kell rendelkezni, aminek minimum havi nettó 200.000 forintnak kell lennie. Legalább 3 hónapos munkaviszonyra van szükség, és az is elvárás, hogy a próbaidőn már túl vagyunk. Magyarországi állandó lakcímmel kell rendelkezni. A rossz adósokat tartalmazó KHR listán (korábban BAR lista) sem szabad szerepelni.

Az igényléshez a személyes okmányok, hiánytalanul kitöltött, aláírt hiteligénylési nyomtatvány, a jövedelem alátámasztásához szükséges dokumentumok kellenek. Fontos, hogy az autóhoz kapcsolódó dokumentum benyújtására nincs szükség.

Bármire költhetjük az autóhitelt

Nagy különbség, hogy a lízing teljes összege csak az autó finanszírozására lehet felhasználni. A személyi kölcsön esetében nincs ilyen megkötés. Ha időközben eszünkbe jut, hogy mégse autóra akarjuk költeni ezt az összeget, akkor azt nyugodtan megtehetjük. A járművel kapcsolatos további költségeket is fedezhetjük az autóhitelből.


Autó Pénzügy