A gumióvszer megfelelő használata azzal kezdődik, hogy csakis a kiváló minőségű terméket vásárolja meg az ember. Az utánzatok, olcsó gagyik csökkentik a védekezés hatékonyságát. Érdemes az ismert, megbízható márkákat választani, ilyenek például a Durex óvszerek.

Mire jó a síkosító?

Az óvszer használatánál fontos a síkosító használata. Ez a legtöbb esetben előnyös, nem véletlenül, hogy a kondomokat alapból bevonják síkosítóval. Ennek lényege az elszakadás veszélyének csökkentése, amely az egyik legsűrűbb probléma a szeretkezés közben. További síkosító használata, akár az együttlét élvezeti értékének növelése céljából, még inkább megnövelheti ezt a biztonságot, de itt is igaz, hogy csakis minőségi terméket illik használni.

Ne trükközz a mérettel

Jól kell megválasztani a méretet, a használat során ez is döntő szempont lehet. Nem szabad ebből hiúsági kérdést csinálni: csak azért nagyobb méretet venni, mert az „menőbb”, hatalmas butaság, ráadásul az óvszer így nem is képes ellátni feladatát, nem valósítja meg a védekezést. Persze az óvszer kifejezetten rugalmas anyagból, legtöbbször latexből vagy poliuretánból készül, így alkalmazkodik a pénisz formájához, de az extra kicsi és az extra nagy méretet ilyenkor is érdemes külön figyelemmel kezelni vásárláskor.

Csak a sérülésmentes a jó gumi

Az óvszerek használatának legfontosabb pontja: mindig ellenőrizzük azt a használat előtt. Előfordulhat, hogy sérül a doboza, a csomagolása, lejár a szavatossági ideje, elöregszik az anyaga, de olyat is hallani, hogy a drogériákban, áruházakban idióta viccként néhányan a dobozon keresztül, tűvel szurkálták át a kondomokat… A lényeg: ha bármilyen sérülést látunk rajta, mehet a kukába – nem érdemes kockáztatni. Fontos: az óvszert ne hordjuk használat előtt hetekig, hónapokig a pénztárcában, kesztyűtartóban, ez a környezet is kárt tehet az anyagában. És bár teljesen egyértelmű a szabály, sajnos még mindig sokan hibáznak ebben, így elismételjük: egy óvszert egyetlen alkalommal szabad használni!

Kézből kettő kell, a fogakkal óvatosan

Ami a használatot illeti, az óvszert a merev péniszre kell felhelyezni, miután óvatosan kibontottuk a csomagolását. A szex hevében sokan foggal tépik fel a zacskót, ennek a mozdulatnak számtalanszor lett már terhesség a következménye. A felhelyezésnél két kézre lesz szükség: az egyikkel megfogjuk az óvszer csúcsát, kiszorítjuk belőle a levegőt, a másikkal legörgetjük azt teljes hosszában, hogy megfelelően tapadjon a péniszre.

Szex közben végig használjunk óvszert

Alapelv, hogy a kondom a legelső behatolástól az öröm pillanatáig legyen a férfin. Nem érdemes enélkül elkezdeni az aktus, sok ugyanis benne a kockázat, a fertőzésekre és a teherbe esésre van lehetőség az előváladéktól is. Szex közben ajánlott időnként ellenőrizni, minden rendben van-e a gumival – ha bármi gondot tapasztalunk, azonnal cseréljük egy újra. Ha pedig későn vettünk észre egy szakadást, vagy az aktus végeztével az óvszer bennragad a hüvelyben, azonnal gondoskodjunk utólagos fogamzásgátlásról.