Az 1x hajtásrendszer lényege

Egy kerékpár hajtásrendszere az alapján írható le, hogy hány fogaskerékből áll elöl és mennyiből hátul. Itt egy példa, hogy jobban megértsd! A 3X8 jelölési mód 3 fogaskereket jelent elöl és 8-at hátul elhelyezve. Így már nem nehéz kitalálni, hogy 1X-ről akkor beszélünk, amikor elöl csupán egyetlen lánctányér kap helyet, és nincs első váltó sem a brigán. 

Eleinte csak a versenyszinten bringázók kerékpárjain jelent meg, például kifejezetten a montizásban volt népszerű ez az irányvonal. Óriási előnye ugyanis, hogy ha nincs első váltó, ami a sarat gyűjtené, akkor kevesebb az alkatrész is, amely elromolhat. Szerencsére a technológia már lehetővé tette, hogy egy átlagember számára is elérhető legyen ez a kivitel.

A határok tágítása

A mountain bike-ok körében kifejezetten előnyös az 1X hajtásrendszer megléte. A hegyi kerékpárok segítenek a kezdő vagy tapasztaltabb hobbi kerékpárosoknak is, hogy a legszebb magaslatokat is bejárják. A Capriolo kerékpárok például olyan színvonalat képviselnek, amelynek köszönhetően mindennemű igénynek megfelelnek. A MaxBike márkás, strapabíró MTB-jei között még számos más kerékpárra akadhatsz, amelyek kiválóan támogathatnak minden hegyi kalandban.

Mennyit ér az 1X hajtásrendszer?

A józan ész talán azt diktálja, hogy ennek biztosan olcsóbbnak is kellene lennie, azonban ne hagyjuk figyelmen kívül a tényt, hogy “köré” kell építeni minden mást. 

Ott van mondjuk a hátsó váltó és a fogaskoszorú, amelyeknek jóval nagyobb áttételtartományt kell elvinnie ahhoz, hogy életveszély nélkül át tudjunk kelni egy felüljárón, és a “járgány” elülső részén legyen hely még egy fogaskeréknek. 

Éppen ezért, a hátsó váltó általában 11 vagy 12 sebességes, de az is előnyös, ha van egy plusz “kuplung” rendszere, amely beállított nyomatékával folyamatosan feszesen tartja a láncot.

Természetesen ehhez olyan lánc is szükséges, ami jól bírja a “keresztbe futást”: Az első váltó kiesése miatt szükség lesz a „narrow-wide” technológiára, nehogy elhagyjuk a láncot. Ennek lényege, hogy a fogak alakja pontosan követi a lánc belső lyukait.

De mindezek fényében az biztos, hogy nem dobsz ki pénzt, hiszen ez a bringarendszer megkönnyíti a fárasztóbb túrákat, segít megtanulni az alapmozdulatokat az ügyesebb váltáshoz. 


Egészség Sport