Mindezek mellett a kizárólag otthonról dolgozók aránya csaknem ötszörösére (37%-ra) növekedett. Ez a tendencia főként a pandémia hatására felgyorsult digitalizációnak, és a hibrid munkavégzéshez szükséges beruházásoknak köszönhető. Ez pedig digitális kivándorláshoz vezethet, amely egy reális probléma a régió versenyképéssége szempontjából. 

“Mi az INSPYRE-nél próbáljuk ellensúlyozni ezt a húzóerőt azzal, hogy olyan juttatásokra helyezzük a hangsúlyt, amely full-remote munkavégzésben nem lenne elérhető.

Régiós szempontból is versenyképes béreket adunk, ezen kívül próbálunk nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy megmaradjon a csapatszellem, ezért rendszeresen szervezünk tech talkokat, csapatépítőket, különféle témakörökben. Irodának is egy irodahajót választottunk, hogy egy különlegesebb élmény legyen az az idő is, amit onsite töltenek a kollégák.” - hívja fel a figyelmet Apró Aliz az INSPYRE HR vezetője.

A digitális elvándorlás jelensége

A home office elterjedésével szinte teljesen eltűntek a munkaerő piac fizikai korlátai egyes munkaköröknél. Megfelelő eszközökkel és infrastruktúrával a világ bármely pontjáról könnyedén dolgozhatunk, anélkül, hogy el kelljen költöznünk valahova. Ezt a jelenséget nevezik digitális elvándorlásnak.  

A legtöbb esetben a fő motiváció a magas fizetés, illetve az elsőre kényelmesnek tűnő teljes idős otthoni munkavégzés lehetősége. Azonban többnyire ezek a szerződések rövid távúak, és egy recesszió hatására könnyen a leépítés áldozatává válhatunk.

Ebben a formában nehezebb mélyebb kapcsolatokat kialakítani, hiszen, kizárólag online történik a kapcsolattartás, és így amellett, hogy csak ritkán alakulnak ki szorosabb kollegális kapcsolatok, sokszor a teljesítmény is láthatatlan marad, amely egy költségcsökkentés során hátrányos helyzetet idézhet elő. A jelen gazdasági helyzetben pedig az anyagi biztonság felértékelődik, így érdemes mérlegelni ezeket a kockázatokat.

IT-szakemberek megtartásának eszközei

Az INSPYRE-nél fontosnak tartjuk, hogy projektek tekintetében is nagy hangsúlyt fektessünk arra, hogy olyan fejlesztésekben vegyenek részt a kollégáink, amelyek világviszonylatban is csúcstechnológiáknak számítanak.

Ennek megfelelően jelenleg dolgozunk egy blokklánc alapú pénzintézeti rendszer fejlesztésében, de mesterséges intelligencia vagy big data projektekben is. A jövőre nézve pedig egy erőteljes vonal kezd kialakulni az egészségügyi technológiák vonalán is. itt együttműködünk nagyobb gyógyszergyárakkal, kutatócégekkel, orvostechnikai-eszköz gyártó cégekkel.

A csúcstechnológiák fejlesztése mellett fontosnak eszköznek tartjuk a kevésbé senior kollégák tréningezését is. Erre szeretnénk ráerősíteni a vezetői mentorprogramunkkal, amelyet Full-remote munkavégzéskor nehezebb megvalósítani.

Felvételkor a képességeinek megfelelően egy lead vezető csapatába kerül a medior kolléga, és egy személyre szabott képzési útvonalat követve hamarabb meg tudja szerezni a senior szinthez köthető tudást. A felvételi eljárás során feltérképezzük az érdeklődési köröket is, illetve, hogy mik azok a képességek, amelyeken érdemes fejleszteni.

“Véleményem szerint, mivel a projektjeink között is van rotáció, így hamarabb meg lehet szerezni ezt a tudást, illetve arra is tudunk lehetőséget teremteni, hogy új  technológiai megoldásokban próbálja ki tudását a kolléga egy élő projekten. Mivel évek óta együttműködünk ügyfeleinkkel, ezért olyan cégekkel / projekten lehet dolgozni, amire nem biztos, hogy lett volna lehetősége egyedi pályázat során. Egy-egy projekt között előfordulhat, hogy pár hét szünet van, ekkor lehetőséget adunk arra, hogy különböző kurzusok keretein belül tudjon tanulni a fejlesztő.” - emeli ki Apró Aliz


Munka