Nyugdíjszámítás - fontos, hogy mit mutat a társadalombiztosítási egyéni számla!


A társadalombiztosítási egyéni számlán nyomon követhető a bevallott nyugdíjjárulékok összege, a nyugdíjra jogosító időszakok, amely a szolgálati idő és így a várható nyugdíj kiszámításához fontos adat.

A társadalombiztosítási egyéni számla adatai immár 10 éves adatsorát öleli fel, a rendszerben pár kattintással elérhetővé válnak a nyugdíjjárulékra vonatkozó bevallott adataink. Az egyéni számla a 2012. december 31-ét követő időszakot tartalmazza, az adatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szolgáltatja a központi nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv részére.

A Társadalombiztosítási egyéni számlán az alábbi adatok tekinthetőek meg:

1) a biztosított természetes személyazonosító adatai és TAJ száma,

2) a bevallott nyugdíjjárulék összege,

3) az egyéni megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulék* összege és a hozzá tartozó időtartama /nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő esetén/,

4) a rehabilitációs járadék, rehabilitációs ellátás összege után levont nyugdíjjárulék és az ellátás folyósításának időtartama.

*Megállapodás alapján nyugdíjjárulékot fizetni több célból is érdemes lehet. Általános eset, ha a valamennyi szolgálati idő még hiányzik a nyugdíjba lépéshez és azt pl. biztosítási jogviszony hiányában az érintett így szerzi meg. Gyakori, hogy a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmány idejét szeretné az érintett szolgálati időként elismertetni, ezért választja ezt az opciót, illetve az öregségi teljes, résznyugdíjra való jogosultsághoz szükséges szolgálati idő is megszerezhető ezzel a lehetőséggel.

 

Hogyan tudjuk lekérdezni a társadalombiztosítási egyéni számlánkat?


Az adatkérésre lehetőségünk van elektronikusan, személyesen, vagy postai úton is.

-  A legegyszerűbben és a leggyorsabban az elektronikus úton történő ügyintézéssel tudjuk az társadalombiztosítási egyéni számlánk kivonatát lekérdezni, természetesen, ha rendelkezünk saját Ügyfékapuval.


-  Aki a személyes ügyintézést részesíti előnyben, annak az adatkéréshez a lakóhelye szerinti illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási ügyfélszolgálatára kell ellátogatnia.


Postai megkeresésnél szintén a lakóhely szerinti illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási osztálya tud a segítségünkre lenni.


Miért érdemes ellenőrizni a társadalombiztosítási egyéni számla adatait?  


-  Az egyéni számlánk ellenőrzésével elkerülhetőek azok a procedúrák, amit nyugdíjas éveinkhez közeledve kellene lefolytatni hiányos vagy hibás adatszolgáltatások miatt. Így a felülvizsgáltatni kívánt időszak(ok) esetében könnyebben tudjuk adatainkat javíttatni, mint akár 20-30 év távlatából.

-  A betöltődő adatokról lekérhető hiteles kivonat, vagy ha valamelyik adatunk hibádzik, hiányos, akkor bejelentést is tudunk tenni a felületen. 

-  Tekintsük át a kivonaton szereplő adatainkat, vessük össze például a munkabérjegyzékünk adataival, és ha eltérést látunk, akkor lehetőség van adategyeztetési eljárást kezdeményezni, amit ki-ki ügyfélkapus belépésével elektronikusan el is tud elindítani.

Az eljárás lefolytatása a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél - fővárosi vagy megyei kormányhivatalnál – történik, és díjmentes. 

A járulékfizetési alsó határ (2020. július 01-től) bevezetését követően az egyéni számlán szereplő adatok esetében a munkáltató által kifizetett minimálbér 30 százalékának az eléréséhez szükséges különbözet is szerepel, a havi adatok a teljes összeget tartalmazzák.

 

A társadalombiztosítási egyéni számla elektronikus megtekintése lépésről lépésre 


A magyarorszag.hu honlap ügyfélkapus megnyitása után Nyugdíj -> Egyéb szolgáltatások  ->Társadalombiztosítási egyéni számla ->

Ügyintézés indítása ->

MÁK Társadalombiztosítási egyéni számla megtekintő oldal ->(Bal oszlopban) Kivonat megtekintése -> Ügyfélkapus azonosítás ->TAJ szám megadása -> Kivonat a társadalombiztosítási egyéni számlán nyilvántartott adatokról

A társadalombiztosítási egyéni számlán nyilvántartott adatokról lehetőség van hitelesített kivonat letöltésére (PDF formátumban).

 

(Forrás:rsm.hu)

 

 

 

 

 

 

 


Pénzügy Jog Munka