A valóságban előfordul, hogy hallunk biztosítási csalásokról, viszont hasznos információkat nem szokott közölni a bulvársajtó, így eléggé hézagosak az ismereteink az életbiztosításokkal kapcsolatban.

Az életbiztosítások típusairól röviden

Az első és legfontosabb dolog, hogy tisztázni kell magát az megnevezést. Sokan keverik más típusú biztosításokkal, így tudni kell, hogy a teljesen szakmai elnevezés a kockázati életbiztosítás. Ennek lényege annyiban áll, hogy a biztosító vállalja, hogy a biztosított halála esetén kifizeti a meghatározott összeget a kedvezményezettnek, akit a biztosított határozott meg. Le kell szögezni, hogy a kockázati életbiztosítás nem egy megtakarítás! Kifizetés csak akkor történik, ha meghal a biztosított a meghatározott időtartam alatt. Ha lejár ez az időszak, új életbiztosítás köthető, vagy a régi meghosszabbítható.

A kockázati életbiztosítás egy kicsit hasonlít egy lakásbiztosításra, mégpedig annyiban, hogy a lakásbiztosítások esetén is a meghatározott kockázatok kivédésére fizetünk, és a biztosító akkor fizet, ha megtörténik a káresemény. Életbiztosítás esetén is ugyanez a vezérelv. Amennyiben a biztosított nem halálozik el a szerződés érvényességi idejében, akkor azok a befizetések nem járnak vissza ugyanúgy, mint egy lakásbiztosításnál.

Természetesen az életbiztosítások jóval szigorúbb szabályok betartása és feltételek teljesülése esetén köthetőek, mint a lakás-, gépjármű-, vagy más gyorsabban intézhető lakossági biztosítások.

Mikor érdemes életbiztosítást kötni?

Sokan azt gondolják, hogy ha fiatalok, és minden rendben van az egészségükkel, felesleges ezzel a témával foglalkozni. Napjainkban viszont tudjuk, hogy ez nem így van. Egy életerős felnőtt esetében is bármikor bekövetkezhet a mindenki számára nagyon fájdalmas esemény, amikor is a többi családtag magára marad, és nemcsak a lelki terhet kell hordozniuk, feldolgozniuk, hanem az anyagi nehézségekkel is meg kell birkózni.

Tudni kell, hogy egy életbiztosítás nemcsak a tragikus esemény idejére nyújt biztonságot. Léteznek kiegészítő fedezetek is, melyek többek között kórházi tartózkodás esetére, kieső jövedelem pótlására, műtét esetére nyújtanak anyagi biztonságot. Hogy mekkora ez az összeg, az mindig az adott szerződés függvénye.

Az Allianz Hungáriánál köthető életbiztosítások hatalmas előnye, hogy gyors és azonnali segítséget nyújtanak baj esetén, illetve adó- és illetékmentesek. Ha pedig meg van jelölve a  kedvezményezett, akkor nincs szükség arra, hogy megvárjuk a hagyatéki eljárás eredményét.

Ma már életbiztosítási szerződés is köthető online módon. Viszont mivel minden élethelyzet és egészségügyi, életmódbeli körülmény más és más, ezért mindenképpen szükséges egy tanácsadó személye, aki segít kiválasztani a  számunkra megfelelő konstrukciót. Keresd az Allianz Hungáriát, bármilyen területen is van kérdésed!


Pénzügy