Bár még nem ismertek ennek a részletszabályai, de a zsebek közötti átjárhatóság az idei (2022-es) év végéig is már biztosított. Fontos ugyanakkor arra figyelni, hogy ne legyen a kártyán 1 évnél tovább alvó összeg, mivel ezekre extra 15%-os díjat kell kiszabniuk a szolgáltatóknak.

Illetve a 2022. október 15-ig átutalt SZÉP-kártya egyenleg 2023. május 31-ig használható fel az extra 15 százalékos díj felszámítása nélkül.

A SZÉP-kártya alkalmas lehet sportlétesítmények látogatására jogosító bérlet vásárlására is, így biztosítva a munkavállalók szabadidejének hasznos és egészséges eltöltését.

A fel nem használt egyenleg után számítandó díjterhelés új szabályozása a kormányrendelet szerint

Október 6-án a Magyar Közlöny 2022. évi 162. számában megjelent új kormányrendelet, ami a SZÉP-kártyákon lévő fel nem használt egyenlegek kezelését szabályozza újra, a veszélyhelyzet idejére.

A szabályozás általános logikája annyiban változatlan maradt, hogy egy jogszabályban megadott határidőig díjmentesen lehet felhasználni a kártyán lévő összeget, a határidőt követően viszont az el nem költött összegből levonásra kerül egy az összeg arányában meghatározott díj. Ezzel próbálja azt elérni a jogalkotó, hogy a SZÉP-kártyán lévő összegeket költsék el a felhasználók.

Az új jogszabály:

- a díjmentes használat határidejét rövidíti,

- a díjlevonás gyakoriságát és mértékét pedig a havi 3%-ról egyszeri 15%-ra módosítja.

Idén eddig 255 milliárd forintot utaltak a munkáltatók az OTP SZÉP kártyákra, ebből, és a korábbi években utalt összegekből jelenleg 72 milliárd forint van még a kártyákon. Az idén október 15-ig feltöltött összegeket 2023. május 31‑ig lehet díjmentesen elkölteni, de erre nem kell az utolsó pillanatig várni. Az élmény az egyik legjobb karácsonyi ajándék. SZÉP-kártyával bármelyik családtagnak vagy barátnak vásárolható testhezálló élmény, legyen ez akár egy hosszúhétvége egy jó szálláshelyen, egy pihentető masszázs, vagy vacsora egy étteremben.

A téli napok beköszöntével nem kell feltétlenül bekuporodni a takaró alá és tavaszig hibernálni a programokat – számos lehetőség kínálkozik a kikapcsolódásra belföldön, de a négy fal határain túl.

A SZÉP-kártya télen is jó partner az élményekhez. Országszerte számos korcsolyapálya és sípálya fogad el SZÉP-kártyát, utóbbiak nem csak síbérletre, de eszközkölcsönzésre is, és a kártyával természetesen a szállás is kifizethető. Aki télen inkább a kellemes melegben pihenne, az elmehet egy stresszoldó masszázsra, vagy egy termálfürdőbe – és persze mindig ott a lehetőség egy jó baráti, vagy családi vacsorára egy új helyen.

Az ünnepek közeledtével előtérbe kerülnek azok a gondolatok is, hogy mit ajándékozzunk szeretteinknek. Jó tudni, hogy SZÉP-kártyával nem csak akkor lehet fizetni, amikor az ember igénybe veszi a szolgáltatást, de előre is lehet foglalni, vagy akár vouchert is lehet venni a kiszemelt szolgáltatótól – ezt abból a szempontból is érdemes szem előtt tartani, hogy a 2022. október 15-ig feltöltött összegeket jövő év május 31-ig lehet díjmentesen felhasználni. Az élmény alapú ajándékokkal nem nagyon lehet mellé lőni, az OTP SZÉP kártya pedig összegyűjtött néhány ötletet:

• szállásfoglalás 

• voucher a kedvenc étterembe

• színházjegy, koncertjegy

• masszázs voucher

• főzőtanfolyam

• fürdőbelépő

• fitnesz és uszoda bérlet

• hőlégballonozás

• szabadulószoba

„A cafeteriajuttatások abban is segíthetnek, hogy új dolgokat próbáljanak ki a munkavállalók, erre mutatott rá az idei cafeteria-kutatásunk is, miszerint a válaszadók ötöde tervez a SZÉP-kártyával kipróbálni valamilyen új élményt az elkövetkező egy évben” – mondta Lendvai Mónika, az OTP SZÉP kártya üzletágvezetője. 

A jelenlegi gazdasági helyzetben az emelkedő rezsiárak sok szállodának és szabadidős szolgáltatónak jelentenek kihívást. A SZÉP-kártya használat ugyanakkor az feltöltődés és élményszerzés révén segíthet a vállalkozásoknak a fennmaradásban. 


Pénzügy