A rendezvény 15 civil szervezet, kilenc intézmény és számos vállalkozás, magánszemély közreműködésével valósul meg. 9 órától az Érsekkertben a hagyományos programok mellett újak is várják az érdeklődőket. Újdonság lesz a 10 órakor induló gyógynövénytúra, melynek során a város környezetében fellehető gyógynövényekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők, a gyerekek pedig az Érsekkertben újrahasznosítható anyagokból épült játékparkot is kipróbálhatnak.

    Föld napjához idén is kapcsolódik a városi kerékpáros közlekedést népszerűsítő felvonulás, amely 17 órakor indul az Érsekkertből. Az immár huszadik alkalommal meghirdetett kerékpáros megmozdulás új eleme lesz a "bringás reggeli" 7 és 9 óra között az Eszterházy téren, melynek keretében a munkába vagy iskolába kerékpárral igyekvőket ajándékozzák meg. Az Érsekkertben 15 órakor egy kerékpár-kiállítás is nyílik szervizponttal és egy rendőrségi standdal, ahol a közlekedésbiztonságról adnak felvilágosítást.

    Külön sátorral lesz jelen a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya is, ahol a szakemberek - az egészséges életmód népszerűsítése jegyében - akadálypályával várják a kicsiket, dohányzásellenes, valamint a személyes higiénére fókuszáló bemutatót tartanak. Lesz még faültetés is óvodásokkal, tíz órától pedig a Kerek Perec Egylet Lusta Jankó és a bolond falu címmel tart előadást.


    Szombaton 9 és 13 óra között az Eger szomszédságában fekvő Almárra, a Pálos kolostor romjához várják azokat, akik részt szeretnének venni a terület megtisztításában. A szintén civil kezdeményezés keretében a résztvevők 2005 óta lépésről lépésre igyekeznek rendbe tenni az egykor kedvelt, ám az idők során elhanyagolttá vált kirándulóhelyet.

    Habis László, Eger polgármestere (Fidesz-KDNP) kiemelte: a város igyekszik környezettudatosan ellátni a feladatait, ami megnyilvánul egyebek mellett a közterületek gondozásában, az észak-déli kerékpárút megépítésében is.
    A szervezők felidézték: az először 1970-ben meghirdetett Föld napi programokhoz Magyarország 1990-ben csatlakozott, Eger pedig 2007-től vesz részt benne.
 


Kultúra