A Szlovák Köztársaságban a matricák elektronikus formában vannak.

Ezek az autópálya- és gyorsforgalmi utak meghatározott szakaszainak (a továbbiakban: meghatározott útszakaszok) használati díját jelentik, amely a megtett távolságtól vagy az utazások számától függetlenül egy adott időszakhoz kapcsolódik.

A meghatározott útszakaszok használatához szükséges elektronikus matricák típusait a 488/2013. az elektronikus matricáról, valamint egyes törvények módosításáról és kiegészítéséről szóló törvény (a továbbiakban: Törvény) módosítása, amely alapján az elektronikus matrica fizetés 1 naptári évre, 356 napra, 30 napra vagy 10 napra történik, a következők szerint:

Autópálya matrica típusok Szlovákiában 2023

- Az 1 éves futamidejű elektronikus matrica a tárgynaptári év január 1-jétől vagy a tárgynaptári évben az ügyfél általi befizetésének napjától a következő naptári év január 31-ig érvényes;

- A 365 napos elektronikus matrica 365 napig érvényes, beleértve a megadott útszakaszok használója által meghatározott napot is;

- A 30 napos elektronikus matrica 30 napig érvényes, beleértve az Ügyfél által megadott napot is;

- A 10 napos elektronikus matrica 10 napig érvényes, beleértve az Ügyfél által megadott napot is.

30 napos vagy 10 napos matrica decemberi vásárlása esetén a matrica a következő év januárjában is érvényes a lejárati idejéig.

Elektronikus matricás fizetés és árak Szlovákiában 2023-ban

A közlekedési táblákkal jelölt útszakaszok a jogszabályoknak megfelelően, elektronikus matrica fizetése után vehetők igénybe. A kifizetés összegét a szlovák kormány 410/2014. sz. az autópályák és gyorsforgalmi utak meghatározott szakaszainak használatához szükséges elektronikus matrica díjának összegének megállapításáról szóló módosítással (a továbbiakban: Korm. rendelet).

Az elektronikus matricák érvényes típusainak és árainak áttekintését az alábbi táblázatos áttekintésben találja (minden ár ÁFA-val értendő):

Matrica személygépkocsira 2023 árak Szlovákia:

Éves autópálya matrica ára 2023 Szlovákia: 60 EUR

365 napos autópálya matrica ára 2023 Szlovákia: 60 EUR

30 napos autópálya matrica ára 2023 Szlovákia: 17 EUR

10 napos autópálya matrica ára 2023 Szlovákia: 12 EUR


Autó Pénzügy