Míg a 20. század második felében jobbára a Monopoly, Rizikó, Ki nevet a végén, Malom és társai voltak a slágerek, addig az utóbbi két évtizedben a társasoknak teljesen új tematikus csoportjai jöttek létre, és egyre több embert ragadnak magukkal.

Társasok minden korosztálynak

A társasjátékokat számtalan szempont szerint lehet csoportosítani, de ami talán a legfontosabb, hogy korosztály szerint is megvan rá a lehetőség. Ma már az egészen picik is nagyszerű fejlesztőjátékokkal játszhatnak úgy együtt, hogy a szülők nemcsak tanítói, hanem részei is a játéknak.

A BestMarkt társasjátékok, kártyák bődületes választékában szülőként is bizony alapos megfontolás elébe nézünk, annyi nagyszerű és okos játékkal, kártyával találkozhatunk. Nem árt, ha alaposan ismerjük gyermekeink érdeklődési körét, mert az is lehet egy szűkítési szempont.

A legtöbb társas nemtől függetlenül vonzza a játékosokat, de lehet, hogy a fiúk inkább az autós, a lányok inkább a hercegnős társasokat nézik ki maguknak, amíg még kisebbek. Mindkét nem képviselői, sőt a felnőttek is nagy rajongói a kincskeresős, felfedezős társasjátékoknak, amelyekben szintén bővelkedik a piac.

Karácsonyhoz közeledvén

Ha megvan az életkor, hogy kinek szeretnénk társast vagy kártyát választani, akkor jöhetnek a további szempontok, amely alapján jelentősen le tudjuk szűkíteni a keresésünket. Az első ilyen, hogy próbáljuk belőni, nagyjából hány fő fog az adott játékkal játszani. Vannak már un. solo vagy solitaire játékok, ahol a játékos egymaga is tud játszani. A napjainkban megjelenő társasok szinte mindegyikét már úgy tervezik, hogy legyen benne lehetőség egy fővel és többen is játszani.

Ha nagyobb baráti körrel, munkahelyen kollégákkal vagy ismerősökkel szeretnénk játszani, ennek a célcsoportnak a party játékokat kell keresnie, amelyek szédületes és fergeteges órákat ígérnek. Választhatunk, hogy inkább egymás megismerése a cél, vagy pedig hogy könnyesre nevessük magunkat, mert ez utóbbira is bőven akad mód.

Nehézségi szint szerinti bontás

Napjaink legkedveltebb társasjáték típusai a családi játékok, amelyek között találhatunk belépőszintű, haladóbb és gamer, azaz a leginkább agyégető típusú játékokat is, mindegyiket más és más tematikával.

Az interneten számos videó segítheti Önt is a játékok megtanulásában, külön “unboxing” azaz kicsomagoló, szabályismertető, valamint “gameplay”, a játékot végigjátszó videókat találhatunk, amelyek révén nagymértékű betekintést kaphatunk nem csupán egy társasjáték vagy kártya dobozába, hanem a játék menetébe is.

Ha ez még mindig nem elegendő, akkor rá lehet keresni karácsonyra, mikulásra szánt ötletekre a társasjátékok mezsgyéjén, mert erre is van már külön videó, nem is egy. A fentiek alapján már sokkal könnyebb lesz kiválasztani a minden szempontból tökéletes ajándékot.


Életmód Gyermek