Egy kisebb űrtartalmú darab ráadásul a táskádban is elfér, ezért gond nélkül viheted magaddal a munkahelyre, túrázásra, városnézésre vagy akár egy hosszabb autóútra. Persze a végeredmény szempontjából közel sem mindegy, hogy milyen termoszt vásárolsz, de ne aggódj, adunk pár hasznos tippet.

Az alapanyag

A jó termosz legfontosabb tulajdonsága a kiváló hőszigetelés, vagyis hogy sokáig megőrzi a benne lévő ital hőmérsékletét. A két legelterjedtebb alapanyag a műanyag és a rozsdamentes acél. Az előbbi ugyan olcsóbb, de valamivel törékenyebb, és kevésbé képes tartani a hőt. Egy rozsdamentes termoszért ugyan kicsit mélyebben kell a pénztárcádba nyúlnod, viszont biztos lehetsz benne, hogy évekig használhatod majd. Nézz körül a Gasztronagyker kínálatában! 

A szigetelőképesség

A termosz azon az elven működik, hogy tulajdonképpen két palack van egymásba helyezve, amelyek csak a nyílásuknál érintkeznek. A gyártás során a két palack közötti résből kiszívják a levegőt, így ott vákuum keletkezik, a légüres térben pedig kevésbé áramlik a hő. Egy jó minőségű termosz az összeillesztésnél is tökéletesen zár, ez pedig abban is megmutatkozik, hogy hiába van tűzforró vagy jéghideg folyadék odabenn, az edény fogása mégsem lesz kellemetlen a kezednek. Nem mellesleg ezt a hőmérsékletet sokáig meg is tartja. 

A fedél kialakítása

Biztosan te is jártál már úgy, hogy a táskádban lévő palackból szivárgott az innivaló, és szépen eláztatott mindent. Ez még a sima víz esetében is bosszantó, azonban ha tea vagy kávé volt a bűnös, akkor valószínűleg örökre búcsút is vehetsz azoktól a holmiktól, amikre ráfolyt. A jó termosz azonban tökéletesen zár, és még rázkódás közben sem cseppenhet ki belőle a folyadék, ezért a táskád tartalma biztonságban marad.

Bónusz tipp: ha gyakran jársz túrázni, olyan termoszt válassz, amin van egy olyan plusz kupak, ami egyben pohárként is funkcionál. Így sokkal kényelmesebben ihatsz belőle.

A forma és az űrtartalom

Itt nincs rossz választás, minden azon múlik, hogy milyen célra tervezed használni a termoszt. Ha nem útközben szeretnél belőle kortyolgatni, hanem mondjuk a munkahelyre akarsz magaddal vinni egy kis italt, és van bent poharad is, akkor válaszd a nagyobb, pumpás vagy kancsó alakú kivitelt, amiből könnyű adagolni. Ellenben ha útközben vagy kiránduláson lenne rá szükséged inkább, akkor maradj a kisebb, kompaktabb formánál, amiből akár közvetlenül is ihatsz, vagy rendelkezik a fent említett pohárként használható kupakkal. 


Otthon Gasztro