Az ideális energetikáról

Egy házat vagy akár lakást számos különböző műszaki paraméter jellemez, melyek mindegyik fontos, ám mindig akadnak aktuálisan kiemeltebb figyelmet kapó területek. Manapság ilyen például az energetika, illetve az energetikai besorolás. Ez ugyan régen is fontos szempont volt az ingatlanok értékének meghatározásakor, ma már azonban sokkal több modern megoldás áll rendelkezésre azok számára, akik valamilyen módon szeretnék fejleszteni életterük besorolását.

Az utóbbi években felbukkanó napelem pályázatok, illetve az olyan megoldások mint a passzív házak vagy a hőszivattyúk óriási figyelmet kaptak, különösen az energiaárak emelkedésének tükrében. Egyre többen gondolják ugyanis úgy, hogy egy ilyen befektetés hosszabb távon jobban megéri a csökkenő rezsiköltségek miatt. Ez az esetek többségében valóban igaz, ám a megfelelő energetika nem feltétlenül itt, hanem a szigetelésnél kezdődik. Ebben pedig a nyílászárók is szerepet kapnak, így érdemes a Roto tetőablak kínálatára is rápillantani.

A szigetelés szerepe

Az energetikai fejlesztések jellemzően egy-egy speciális területet érintenek, úgy mint például az áramfogyasztás vagy a fűtés optimalizálása. A napelemes rendszerek előbbi révén képesek csökkenteni hatékonyan a rezsiköltségeket, míg egy hőszivattyú vagy egy H-tarifán működtetett klíma pedig utóbbi tekintetben jelenthet könnyebbséget. Ezek egyik sem lehet azonban elég hatékony a megfelelő szigetelés nélkül, melynek a tetőablak és más nyílászárók is a része.

A házak energetikájára lényegében már a minőségi, modern építőanyagok alkalmazása is pozitív hatással lehet, de talán a szigetelés az, ami nélkül a többi fejlesztés sem működhet kellőképpen hatékonyan. Ez képes ugyanis alapjaiban biztosítani a lakóterek megfelelő hőháztartását, ebből pedig a tetőablakok és a többi nyílászáró is érdemben veszi ki a részét. A tetőterek esetében ráadásul még fontosabb, hogy ezek az alapok rendben legyenek.

ház energetikája

Speciális életterek

Ha energetikáról van szó, egyes lakóházak e tekintetben egészen speciális terekkel is rendelkeznek. Ilyen például a tetőtér is, mely jóval mélyebb odafigyelést igényel, ha ideális körülményeket szeretnénk teremteni. Mivel ezek a helyiségek közvetlenül a tető alatt helyezkednek el, így más, masszívabb szigetelési megoldásokat igényelnek az egyensúlyi állapot beállításához. Emellett pedig a minőségi tetőablakok is segíthetik a tetőterek ideális energetikájának megteremtésében.

Egy modern tetőablak nem csak kivitelében, de anyaghasználatában is mindenben megfelel a korszerű energetikai igényeknek. Ez egyben azt is jelenti, hogy mind a keret, mind az üveg résmentes szigetelést biztosít. A tetőablakok mellé vásárolható különböző kiegészítők pedig még tovább növelhetik a komfortot. Fényzáró rolók, sötétítők, hővédő fóliák, redőnyök és más termékek is támogathatják a tetőterek energetikáját, mely tehát leginkább a megfelelő szigetelésnél kezdődik.


Otthon