A sterilitás alapjai

Habár alcímem úgy hangzott, mint egy egyetemi tantárgy neve, valójában nem tudományos dolgokról szeretnék mesélni, illetve csak részben.

Az egészségügyben köztudott, hogy nincs fontosabb, mint a sterilitás. A  vizsgálóktól, a műtőkön át egészen a váró- és kórtermekig igazából mindenhol kifejezetten fontos az infekciókontroll. Egyszóval, mindig meg kell akadályozni, hogy a bekerülő kórokozó átterjedjen egyik páciensről a másikra. 

Ennek hatékony módja az ún. germicid lámpák alkalmazása, amelynek 253,7 nm-es sugárzása elpusztítja a légtér és a felületek minden mikroorganizmusát; a gombákat, vírusokat, baktériumokat. Folyadék kezelésére szintén alkalmas. A módszer ráadásul környezetbarát, hiszen semmilyen vegyszert nem tartalmaz, nem lehet túladagolni és nincs mellékterméke sem. 

A rettegett kórházi vírusok ellen tehát hatékonyan alkalmazható az UV-C lámpa, ha megszüntetni nem is, de jelentősen mérsékelni tudja a légtér kórokozóit.

A lámpák működtetése

A szabadon sugárzó, falra szerelhető lámpákkal bármely helyiség légterét, felületét hatékonyan kezelhetjük. A műtőkben, vizsgálókban műszak után vagy az éjszaka folyamán működtetik.

A kórtermek esetében leginkább a betegváltás során van jelentősége a lég fertőtlenítésének, de ott kizárólag akkor szabad, ha senki nem tartózkodik a helyiségben!

A gurulós állványokra szerelt lámpákkal egymás után több kórterem is fertőtleníthető.

Légtérkezelő berendezések

A zárt rendszerű, germicid lámpás légtisztító berendezések akár folyamatosan is működtethetőek, mivel nem jelentenek veszélyt a környezetre. A csíramentes tér érdekében külön-külön vagy együttesen is alkalmazhatjuk őket.

- Az UV4AIR Duct légcsatornába épített berendezéssel biztosítja a levegő folyamatos áramlását a helyiségbe.

- Az UV4AIR Simple esetében már egy fali nyílásra szerelt ventilátor hajta be a levegőt, és ezt kezelik az UV-C lámpák. 

- Az UV4AIR Active egy aktív készülék, hiszen ventilátorával folyamatosan kergeti a levegőt, ami tisztán visszakerül a helyiségbe.


Egészség Otthon