Csinálhatunk online jogosítványt, vagy akár koptathatjuk az iskola padját, akkor is megvan az ára. Ezért a Magyar Állam egy kis könnyebbséget kínál a fiatalok számára. Amennyiben sikeresen végzel a közlekedési alapismeretek, azaz a KRESZ vizsgán és megfelelsz a kritériumoknak, akkor állami támogatást kaphatsz.

Hogyan zajlik a visszaigénylés?

Amennyiben megvan a “B” kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismeretek vizsga, abban az esetben ki kell töltenünk egy elektronikus űrlapot vagy egy papíralapú formanyomtatványt. A kérelmet, azaz a kitöltött dokumentumot továbbítani kell a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága felé. 

Fontos, hogy ezt az igénylést a sikeres vizsga napjától számított egy éven belül el kell küldeni, hogy érvényes legyen a visszaigénylés. Ahhoz viszont, hogy jogosultak legyünk az állami támogatásra, meg kell felelnünk pár kritériumnak.

A visszaigénylés feltételei, azaz a támogatásra jogosultak

- A “B” kategóriás közlekedési alapismeretek vizsgát sikeresen teljesítő személy. Az viszont teljesen mindegy, hogy hányadikra sikerült.

- Olyan magyar állampolgár, aki sikeresen teljesítette a “B” kategóriás közlekedési alapismeretek vizsgát, viszont még nem töltötte be a 20. életévét.

- Továbbá olyan állampolgár, aki csecsemőgondozási-, gyermekgondozási díjban, vagy a gyermekgondozást segítő ellátásban részesült. Persze, ha az előző feltétel szerint még nem kapta meg a támogatást.

Ha ezeknek a feltételeknek eleget teszel, akkor jogosult vagy az állami támogatásra, és így olcsóbban megúszhatod a jogsit.

Online visszaigénylés 

A mai világban természetesen itt is megoldható az online ügyintézés. Nincs más dolgod, ha eljárási kérelmet szeretnél indítani a támogatás megállapítására, mint kitölteni egy egyszerű elektronikus űrlapot, és elküldeni a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága felé. Mindezt megteheted az ügyfélkapun keresztül, viszont ténylegesen vedd figyelembe, hogy egy éved van a sikeres vizsga napjától számítva.

De mennyi az annyi?

Az állami támogatás a KRESZ tanfolyam és vizsgadíj kicsivel több, mint 50%-a, azaz 25.000 forint a maximum visszaigényelhető összeg. Így nem sok pénznek tűnik, de ha belegondolunk a KRESZ oktatás és a vizsga díjának több, mint a fele kerül vissza hozzád.

Ha megállapítást nyer, hogy jogosultak vagyunk a támogatásra, akkor a jogosultsági határozat érvényességétől számított 13 napon belül meg is kapjuk a támogatást. Persze az űrlap kitöltésénél gondosan ügyeljünk arra, hogy jó számlaszámot írjunk be, hiszen erre érkezik majd az összeg.


Autó