Ebben a bejegyzésben összeállítottunk egy lépésről lépésre megvalósítható segédletet, amelyet alkalmazva bárki meg tudja oldani az összeszerelést, méghozzá szemre is tetszetős és tartós végeredményt elérve.

A gipszkarton válaszfalak szerelésének kezdeti lépései

Az első dolgunk lesz a padlón kijelölni a válaszfal pontos helyét. Ezután fogjunk egy zsinórt, és rajzoljuk fel a szerelési vonalat, az esetleges ajtótokokról nem megfeledkezve.

Jelöljük meg a fal helyét vízmérték és vonalzó használatával, illetve a mennyezeten is rajzoljuk be a fal helyét. Nagyon fontos, hogy közben a gipszkarton lapok vastagságáról se feledkezzünk meg.

A következő teendőnk a csatlakozó szivacscsík felragasztása lesz a fal kerületi elemeire, vagyis a vízszintes UW-, valamint a függőleges CW-gipszkarton profilokra. Majd pedig jöhet az UW-gipszkarton profilok padlóra és mennyezetre való rögzítése.

Magát a rögzítést műanyag beütő dübelek alkalmazásával tudjuk megoldani, a maximális rögzítési távolság pedig 800 mm legyen. Arra még figyeljünk oda, hogy a falak sarkaihoz közel az első rögzítési pont legfeljebb 200 mm távolságra legyen a faltól.

A gipszkarton profilok precíz rögzítése

Folytassuk a munkát azzal, hogy CW gipszkarton profilokat az UW gipszkarton modulokba illesztjük. Vagyis a CW gipszkarton profil álljon stabilan az alsó UW gipszkarton profilban. Az elhelyezésnél ügyeljünk arra, hogy a CW profilok szárai a szerelés irányába nézzenek.

Ez azért fontos, mert így a profil merevebb oldalán tudjuk megkezdeni a lapok rögzítését. A CW profilokat egyébként nem kell az UW profilokhoz rögzítenünk, mert a CW profilokat az UW-profilok mindössze a kidőlés ellen támasztják meg.

Burkolás és hézagolás

Jöhet a gipszkarton lapok felszerelése, először csak a fal egyik oldalára, méghozzá állított helyzetben. Csak a függőleges CW-profilokhoz rögzítsük a lapokat, méghozzá a gyorsépítő csavarok alkalmazásával. A burkolás során figyeljünk oda az egész gipszkarton lapok alkalmazására, a szomszédos lapok vízszintes hézagai pedig legyenek minimum 400 mm-rel eltolva egymáshoz viszonyítva.

Ha megvagyunk az egyik oldallal, akkor vezessük át az elektromos vezetéket a kifejezetten erre a célra kialakított nyílásokon keresztül. Ezután helyezzük be az ásványgyapot hőszigetelő anyagot, majd pedig folytassuk a munkát a lapok másik oldalra történő felcsavarozásával. Végül nem marad más teendőnk, mint a hézagolás.

 


Munka