Varikózis jelentése

A varikózis (vagy más néven visszér) az alsó végtagokon kialakuló elváltozás, amely a vénás rendszer károsodásával jár.

A vénás rendszer a vér visszaszállításáért felelős az alsó végtagokból a szívbe. A vénákban található szelepek segítenek a vér áramlásában, hogy az egyirányú legyen, és megakadályozzák a visszaáramlást. Ha ezek a szelepek nem működnek megfelelően, a vér visszaáramlik, ami növeli a nyomást a vénák falán, és azok kitágulnak, ez a varikózis.

A varikózisok általában az alsó végtagokon alakulnak ki, de előfordulhatnak a medence területén vagy más testrészekben is. Azoknál az embereknél gyakoribb, akik álló vagy ülő munkát végeznek, valamint a túlsúlyosaknál, a terhesség alatt és az idősebb korban.

A varikózisok általában nem jelentenek komoly egészségügyi problémát, azonban kellemetlenséget okozhatnak, mint például fájdalmat, nehézláb érzést, duzzanatot, viszketést vagy égő érzést az érintett területen. A súlyosabb esetekben a varikózisok sérülékenyebbé teszik a vénákat, és fokozzák a vérrögképződés kockázatát.

A kezelés általában magában foglalja az életmódváltást (például a testsúly csökkentését, az álló vagy ülő munka kerülését, a rendszeres testmozgást), a kompressziós harisnya viselését, valamint az esetleges sebészeti beavatkozásokat. Fontos, hogy időben felismerjük a problémát, és megfelelően kezeljük, mivel a varikózisok kezeletlenül súlyosabb egészségügyi problémákat is okozhatnak.

Hogyan kezelhető házilag a varikózis/visszér betegség?

A varikózis vagy visszér betegség általában nem gyógyítható otthoni kezelésekkel, de vannak olyan otthoni módszerek, amelyek segíthetnek enyhíteni a tüneteket és a kényelmetlenséget. Az otthoni kezelések azonban nem helyettesítik a szakember által javasolt kezelést.

Az otthoni kezelések közül az egyik leghatékonyabb a kompressziós harisnya vagy zokni viselése, amely segít összenyomni a vénákat, és ezzel javítani a véráramlást az alsó végtagokban. Azonban fontos, hogy a kompressziós harisnya vagy zokni megfelelő méretű legyen, és ne legyen túl szoros, hogy ne korlátozza a véráramlást.

Az otthoni kezelések közé tartozik a rendszeres testmozgás is, amely javítja az alsó végtagok keringését, és enyhítheti a varikózis tüneteit. A sétálás, a kerékpározás, az úszás vagy az aerobik például hatékony lehet.

Fontos az is, hogy a testsúlyt kontrolláljuk, és kerüljük a hosszan tartó állást vagy ülést. A lábak rendszeres emelése is javíthatja a véráramlást az alsó végtagokban.

Vannak olyan természetes gyógymódok is, amelyek segíthetnek enyhíteni a varikózis tüneteit, például az almaecet, a gesztenye vagy az árnika krém használata. Azonban előttük érdemes kikérni a szakorvos véleményét.

Fontos az is, hogy időben felismerjük a varikózis tüneteit, és szakemberrel konzultáljunk a megfelelő kezelési lehetőségekről, mivel a kezeletlen varikózisok súlyosabb egészségügyi problémákat is okozhatnak.

Milyen orvosi kezelések vannak a visszérbetegség esetén?

A visszérbetegség orvosi kezelése több módon is történhet, attól függően, hogy a betegség súlyossága és az érintett vénák helyzete milyen mértékben befolyásolják a beteg életminőségét és az egészségét. Az orvosi kezelések között lehetnek konzervatív módszerek, minimálisan invazív beavatkozások és műtéti beavatkozások.

Konzervatív kezelések:

- Kompressziós terápia: A kompressziós harisnya vagy zokni viselése segíthet összenyomni a vénákat, és ezzel javítani a véráramlást az alsó végtagokban. Ez a kezelési forma enyhíti a visszér tüneteit, például a duzzanatot és a fájdalmat.

- Gyógyszeres kezelés: A visszérbetegség tüneteinek enyhítésére a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, a fájdalomcsillapítók, valamint a véralvadásgátlók is hatékonyak lehetnek. A gyógyszeres kezelést csak az orvos írhatja fel, és általában a konzervatív kezelések kiegészítéseként alkalmazzák.

Minimálisan invazív beavatkozások:

- Szkleroterápia: Ez a módszer egy injekciós eljárás, amely során egy speciális oldatot fecskendeznek a visszérbe, hogy összezsugorítsák és lezárják a vénát. A szkleroterápia kisebb visszérproblémákra hatékony.

- Endovenás abláció: Ez az eljárás a hőenergia vagy a lézer használatával zárja le a visszérben lévő sérült vénát. Az eljárás minimálisan invazív, és általában helyi érzéstelenítésben végezhető.

Műtéti beavatkozások:

- Flebektómia: Ez a beavatkozás a nagyobb visszerek eltávolítását jelenti. A műtét során a visszér teljes hosszában eltávolítják.

- Csonkító visszérműtét: Ez az eljárás a sérült vénáknak csak a kivágását jelenti, és általában helyi érzéstelenítésben végezhető.

Fontos megjegyezni, hogy a visszérbetegség kezelésének megválasztása az egyén állapotától és az érintett vénák helyzetétől függ. Ezért fontos az orvossal való konzultáció minden esetben.