Manapság egyre népszerűbb a felhatalmazói stílus

Aki dolgozott már valahol, pontosan tudja, hogy alapvetően 3 vezetési stílust különböztetünk meg, amelyek a tekintélyelvű, a demokratikus, illetve a laissez-faire típusok. A WHC munkáit böngészve számos olyan munkahelyet találhatunk, ahol nagy eséllyel már a 21. században elterjedni látszó újszerű, felhatalmazói stílus is dominál. 

Az emberek egyre kevésbé szeretik azt, ha utasítást kapnak. A korábbinál sokkal nagyobb az igény arra, hogy a dolgozók is hallassák a hangjukat és számítson a véleményük. Fontos, hogy úgy érezze az alkalmazott, hogy számít a véleménye és bele tud szólni a döntésekbe, sőt saját döntésekre vágyik. Ezt felismerve a cégek elkezdték kialakítani a saját vállalati kultúrájukat és a vezetőiket arra ösztönözni, hogy saját hatáskörben hozzanak határozatokat.

Mit is jelent ez pontosan, és milyen hatással van a munkára?

Ha a felhatalmazásról beszélünk, akkor egy olyan eszközről esik szó, amely bevonja a kollégákat a döntéshozatali folyamatokba. Ennek lényege, hogy az egyes projektekben részvételi lehetőséget kapnak, illetve a cég a dolgozók szakértelmére és ítélőképességére támaszkodik. Ez azt eredményezi, hogy az alkalmazottak elkötelezettek lesznek a vállalat iránt, javul az önértékelésük és az elért eredményeket közös sikerként élik meg.

A felhatalmazói vezetőstílus alkalmazásával számos előnyre tesz szert a vállalat és természetesen az alkalmazottak is. A munkavállaló megtapasztalhatja, milyen az, ha rugalmasan állnak hozzá, egyénre szabott feladatokat kap és fejlesztési programban vehet részt. Ezek összessége növeli a foglalkoztatott bizalmát és erősíti a motivációt, de az elszámoltathatóság sem utolsó szempont. 

Meg kell találni az ideális személyt

Amikor felhatalmazott vezetőről beszélünk, akkor egy olyan személyt kell magunk elé képzelnünk, aki tudatában van annak, hogy a sikert nem egy személyben éri el, hanem a csapata szükségeltetik hozzá, célja a maximális hatékonyság elérése, beleértve a kollégákban lévő potenciál kiaknázását. Az ilyen típusú vezető ad a kollégák véleményére, a meglátásokat és javaslatokat készséggel építi bele a döntésbe. Erőssége a felelősségmegosztás, a bizalomépítés, a támogatás, a motiváció, az ellenőrzés és az értékelés, illetve a visszacsatolás.

A szervezet olyan további eszközökkel erősíthető, mint a hibrid munkavégzés lehetősége, de fontos a teljesítménymenedzsment is, így az alkalmazottak folyamatosan motiválva lesznek a hatékony munkavégzés iránt. Sok vállalat már személyre szabott juttatási csomaggal motiválja a kollégákat, így az elvégzett munka garantáltan a legjobb minőségű lesz.


Munka