Mekkora az ideális bojler?

Bojler vásárlásakor a legfontosabb a megfelelő méret kiválasztása. A háztartásokban jellemzően az esti időszakban van szükség nagyobb mennyiségű meleg vízre, ezért érdemes a bojler méretét ezekhez a maximális igényekhez igazítani. A nem megfelelően megválasztott nagyságú vízmelegítők esetén gyakori probléma, hogy a tartály kiürül, és ebben az esetben a készülékeknek 2,5-4 órára van szükségük ahhoz, hogy újra felmelegedjen a teljes vízmennyiség. Egy közepes méretű, 80-120 literes méretű bojler egy 3-4 tagú család számára már megfelelő lehet, persze sok függ attól, hogy a zuhanyzást vagy inkább a kádfürdőt részesítik-e előnyben.

Természetesen léteznek kisebb háztartásokba vagy konyhákba 30 literes vízmelegítők is, míg a mosdók esetében az 5-10 literes pult alá rejthető készülékek jelenthetnek megoldást. Nagy családi házak vagy akár vállalkozások teljes melegvíz-igényének fedezésére a 200 és 1000 liter közötti űrtartalommal rendelkező modelleket érdemes megvásárolni.

Korszerű bojlerek előnyei

A legújabb generációs vízmelegítők kialakítása már kivétel nélkül lehetővé teszi, hogy akár több csapra is ráköthetők legyenek. Jól szigetelt tartályuk segítségével jelentős energiamegtakarítás is elérhető. A modern bojlerek megfelelő vezérlését általában LED-es kezelőpanelek biztosítják, ahol beállítható a kívánt hőfok, illetve látható a víz aktuális hőmérséklete is, emellett az időzítés lehetősége is az energiatakarékosságot szolgálja.

Mire kell figyelni beüzemeléskor?

Bojlert általában hosszabb időre vásárolnak az emberek, ezért érdemes szaküzletből vagy megbízható forgalmazótól minőségi terméket vásárolni. A készülék megfelelő beszereléséhez mindenképpen szükséges szakember segítségét kérni, ez gyakran a garancia érvényesíthetőségének feltétele is.

Rásegítés napenergiával

A jellemzően ház- vagy garázstetőre épített napkollektoros rendszerek segítségével jelentősen csökkenthető a bojlerek energiafelhasználása. Ekkor a nap által felmelegített víz szükség esetén még tovább melegszik, de korántsem mindegy, hogy 20 vagy 50 fokos vizet kell a készüléknek 65 fokosra fűtenie.

A STIEBEL ELTRON honlapján a legkülönfélébb méretű, alacsony fogyasztású vízmelegítők közül válogathatnak az érdeklődők, ahol minden szakmai segítséget megkapnak ahhoz, hogy az igényeikhez leginkább illeszkedő modell kerüljön megvásárlásra.


Otthon