Vízdíj kalkulátor 2023 és csatornadíj kalkulátor 2023

Mennyibe kerül egy köbméter víz, csatornadíj Budapesten és Fővárosi Vízművek szolgálati területén lévő településeken?

A Fővárosi Vízművek Zrt. a víziközmű-szolgáltatását a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által kiadott 5260/2015. számú működési engedély alapján nyújtja.

Az Üzletszabályzat területi hatálya kiterjed a Fővárosi Vízművek Zrt. vízjogi üzemeltetési engedélyében meghatározott működési területére, valamint mindazon települések azon területére, ahol a víziközművek a Fővárosi Vízművek Zrt. üzemeltetésében működnek. 

Vízdíj kalkulátorunk segítségével (mely közvetlenül a cikkünk alatt indul kattintásra) kiszámolhatja, hogy mennyibe kerül egy köbméter víz és hány forintba kerül egy m3 csatorna szolgáltatás Budapesten és Pest megye nagyobb településein a Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén.

Kétféle felhasználót különböztet meg a Fővárosi Vízművek az Üzletszabályzatában:

A felhasználó lehet:

1. lakossági felhasználó: az a természetes személy felhasználó, aki nem jövedelemszerző gazdasági tevékenység keretében, saját háztartása, üdülő vagy hétvégi ház, garázs ellátása érdekében veszi igénybe a víziközmű-szolgáltatást, valamint a társasház és a lakásszövetkezet.

2. nem lakossági felhasználó: minden olyan felhasználó, aki, amely nem sorolható be a lakossági felhasználók körébe (ezeket a felhasználókat más néven "üzleti felhasználók" címen említi)

Víz fogyasztásmérő eszközök

A vízmennyiség vagy a szennyvízmennyiség mérésére szolgáló mérőeszköz:

a) Ivóvízmérő (azaz vízóra): A bekötési vízmérő és a mellékvízmérő mellett az ivóvízhálózatba beépített – az áramló víz mennyiségének meghatározására szolgáló – hitelesített mérőeszköz és annak tartozékai:

aa) átadási vízmérő: víziközmű-szolgáltatók között a mennyiségi elszámolás mérésére szolgáló, az átadási ponton beépített ivóvízmérő,

ab) ikermérő: egy vagy több ingatlan különböző felhasználási helyei ivóvízhasználatának mérésére szolgáló, az ivóvíz bekötővezeték végpontjára csillagpontosan kialakított bekötési vízmérők,

ac) locsolási vízmérő: locsolási célú vízhasználat mérése céljából ivóvíz-bekötővezetékre telepített kizárólag közterületi locsolási bekötési vízmérő, vagy ivóvízbekötővezetékre telepített ikermérő, vagy a bekötési vízmérőt követő házi ivóvízhálózatra telepített mellékvízmérő,

ad) törzshálózati vízmérő: közvetlenül a törzshálózati felhasználási helyekre, többek között közterületi vízvételi helyre telepített vízmérő.

b) Szennyvízmennyiség-mérő: a szennyvízhálózatba beépített – az áramló szennyvíz mennyiségének meghatározására szolgáló – kalibrált mérőeszköz (így például készülék, berendezés, műszer), ideértve annak tartozékait.

ba) Átadási szennyvízmennyiség-mérő: az átadó és az átvevő szennyvíz-hálózatának csatlakozási pontján, vagy összekötő vezetéken, az átadó és az átvevő által egyeztetett helyeken, az átadó által beépített, kalibráltatott szennyvízmennyiségmérő.

bb) A közműves szennyvízmennyiség-mérő: a szennyvíz mennyiségének mérésére alkalmas, a felhasználó által a víziközmű-szolgáltató jóváhagyásával beépített műtárgy, berendezés, amelyet a felhasználó akkreditált, kalibráló laboratórium igénybevételével hiteles használati etalonnal rendszeresen ellenőriz.

Érdemes tudni továbbá, hogy:

Budaörsön a szennyvízdíj számlázását a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) végzi. A kalkulátor a Fővárosi Csatornázási Művek által alkalmazott díjszabás szerinti összeggel számol, amikor az összes bruttó költséget számolja.

Csömörön a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) a víz- és szennyvízszolgáltató, azonban egyes fogyasztási helyeken a Fővárosi Vízművek Zrt. számlázza a víz-, és a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. számlázza a szennyvízszolgáltatás díját. A kalkulátor az utóbbi két szolgáltató által alkalmazott díjakkal számol.

Törökbálinton az Érd és Térsége Víziközmű Kft. (ÉTV) a víz- és szennyvízszolgáltató, azonban egyes fogyasztási helyeken a Fővárosi Vízművek Zrt. számlázza a víz-, és a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. számlázza a szennyvízszolgáltatás díját. A kalkulátor az utóbbi két szolgáltató által alkalmazott díjakkal számol.

Vecsésen a Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt. (DPMV) a víz- és szennyvízszolgáltató, azonban egyes fogyasztási helyeken a Fővárosi Vízművek Zrt. számlázza a víz-, és a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. számlázza a szennyvízszolgáltatás díját. A kalkulátor az utóbbi két szolgáltató által alkalmazott díjakkal számol.

Vízdíj kalkulátor a cikk alatt indul. Kattintson a "Lakossági vízdíjak és csatornadíj kalkulátor"-ra!