Ha kiszárad, észre fogja venni, hogy vizelete mély borostyánsárga vagy akár világosbarna színűvé válik. Az elfogyasztott élelmiszerekben vagy a szedett gyógyszerekben lévő különböző pigmentek átjuthatnak az emésztőrendszeren, és megváltoztathatják a vizelet színét.

Néha a vizelet színe olyan egészségügyi állapot jele lehet, amelyet kezelnie kell.

A vizelet színei

A vizelet színe attól függően változhat, hogy mit eszik, milyen gyógyszereket szed, és mennyi vizet iszik. Sok ilyen szín a „normál” vizelet spektrumába esik, de vannak olyan esetek, amikor a vizelet szokatlan színei aggodalomra adhatnak okot.

A tiszta vizelet színe

A tiszta vizelet azt jelzi, hogy a napi ajánlott vízmennyiségnél többet iszik.

Jóllehet a hidratáltság jó dolog, a túl sok víz ivása megfoszthatja a testet az elektrolitoktól. Az időnként tisztának tűnő vizelet nem ok a pánikra, de a mindig tiszta vizelet azt jelezheti, hogy csökkentenie kell a vízfogyasztást.

A tiszta vizelet olyan májproblémákat is jelezhet, mint a cirrhosis és a vírusos hepatitis. Ha nem iszik nagy mennyiségű vizet, és folyamatosan tiszta vizelete van, keresse fel orvosát.

A sárgástól a borostyánsárgáig terjedő színű vizelet jelentése

A „tipikus” vizelet színe a világossárga spektrumban egy mélyebb borostyánsárga színre esik. A vizeletben természetesen jelenlévő urokróm pigment felhígul, ahogy vizet iszik.

Az urokrómot a szervezet a hemoglobin lebontásával állítja elő, azt a fehérjét, amely oxigént szállít a vörösvértestekben. A legtöbb esetben a vizelet színe a pigment hígításától függ.

Ha sok B-vitamin van a véráramban, a vizelet neonsárgává is válhat.

Piros vagy rózsaszín vizelet jelentése

Élelmiszerek. A vizelet vörösnek vagy rózsaszínnek tűnhet, ha olyan gyümölcsöt eszik, amely természetesen mély rózsaszín vagy bíbor pigmenteket tartalmaz, például:

- cékla

- rebarbara

- áfonya

Egészségi állapot: bár a vörös vagy rózsaszín vizelet olyasmiből származhat, amelyet nemrégiben evett, néha más okok is lehetnek. Bizonyos egészségügyi állapotok miatt vér jelenhet meg a vizeletben, ez a tünet hematuriaként ismert, beleértve:

- megnagyobbodott prosztata

- vesekövek

- daganatok a hólyagban és a vesében

Gyógyszerek: azok a gyógyszerek, amelyek vöröses vagy rózsaszínes árnyalatúvá tehetik a vizeletet, közé tartoznak a szenna vagy szenna tartalmú hashajtók, a fenazopiridin (Pyridium) és a rifampin antibiotikum (Rifadin).

Beszéljen orvosával, ha valaha is aggódik a vér miatt a vizeletében.

Narancssárga vizelet

Kiszáradás. Ha a vizelete narancssárgának tűnik, az a kiszáradás tünete lehet.

Egészségi állapot: ha a vizelete narancssárga a világos színű széklet mellett, előfordulhat, hogy epe kerül a véráramba az epevezetékek vagy a máj problémái miatt. A felnőttkori sárgaság narancssárga vizeletet is okozhat.

Gyógyszerek: a vizelet narancssárgává válását okozó gyógyszerek közé tartozik a fenazopiridin (Pyridium), a gyulladáscsökkentő gyógyszer, a szulfaszalazin (Azulfidin) és a kemoterápiás gyógyszerek.

Kék vagy zöld vizelet jelentése

Általában a kék vizelet ritka, és nagy valószínűséggel kapcsolódik valamihez az étrendben.

Étel: a kék vagy zöld vizeletet ételfestékek okozhatják, különösen a metilénkék nevű festék. Ez a festék sokféle édességben és egyes gyógyszerekben megtalálható.

Gyógyszere: a kék vagy zöld vizeletet okozó gyógyszerek közé tartozik a cimetidin (Tagamet), az amitriptilin, az indometacin (indocin), a prometazin (Phenergan) és a B-vitamin-kiegészítők.

Orvosi eljárások: ez a vesén vagy a hólyagon végzett orvosi vizsgálatok során használt festékek eredménye is lehet.

Egészségi állapot: a pseudomonas aeruginosa bakteriális fertőzés miatt a vizelet kékre, zöldre vagy akár indigólilára is válhat.

A családi jóindulatú hiperkalcémiának nevezett állapot kék vagy zöld vizeletet is okozhat. Alacsony vagy közepes kalciumszint jelenhet meg a vizeletben, és megváltozhat a színe, ha ebben az állapotban van. Sok ilyen genetikai állapotú embernek nincsenek észrevehető tünetei.

Sötétbarna vizelet jelentése

A legtöbb esetben a sötétbarna vizelet kiszáradást jelez.

Gyógyszerek miatt: a sötétbarna vizelet bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet, köztük a metronidazol (Flagyl) és a nitrofurantoin (Furadantin), a klorokin (Aralen), a cascara vagy szenna alapú hashajtók és a metokarbamol.

Élelmiszerek: a nagy mennyiségű rebarbara, aloe vagy fava bab fogyasztása sötétbarna vizeletet okozhat.

Egészségi állapot: a porfíria nevű állapot a természetes vegyi anyagok felhalmozódását okozhatja a véráramban, és rozsdás vagy barna vizeletet okozhat. A sötétbarna vizelet májbetegség jelzője is lehet, mivel ezt az epe vizeletbe kerülése okozhatja.

Gyakorlat: az intenzív fizikai aktivitás, különösen a futás, sötétbarna vizeletet okozhat, amelyet erőlködési hematuria néven ismerünk. Ez nem tekinthető szokatlannak. Ha a vizelete sötét az edzés miatt is lehet.

Mennyit pisiltél eddig életedben? ITT megnézheted

Baj van a prosztatámmal? IDE kattintva kiszámolhatod!


Egészség