Van, ami valóban működik, de sajnos rengeteg olyan csodamódszer terjed, ami nem csak felesleges pénzkidobás, de még veszélyes is – hívja fel a figyelmet az egyik legnagyobb hazai tisztítóeszközgyártó, a siklósi BONUS Kft. Íme 6 takarítási tipp, amit érdemes messziről elkerülni!

Tükörre ablaktisztítót inkább ne!

Az ablaktisztítókat valóban csak ablakok tisztítására fejlesztették ki. Csillogó és makulátlan felületet eredményez az üvegen, a gondolat pedig kézenfekvő, hogy ugyanilyen jól működik más felületeken is.

A tükör azonban nem sima üvegfelület, az ablaktisztító szerek károsíthatják a tükröződő felületeket. Helyette használjunk egy nedves MicroUNI mikroszálas kendőt, majd töröljük szárazra és szöszmentesre a leszőtt felületű MicroGlass kendővel.

Ecetet mindenre

Az ecet az egyik legkörnyezetkímélőbb természetes tisztítószer. Vizsgálatok szerint a 10%-os ecet a kórokozók 99,99%-át elpusztítja, így tökéletesen fertőtlenít is. Van azonban néhány olyan felület, amin savtartalma miatt egyáltalán nem javasolt használni, ilyenek a fabútorok, képernyők, kijelzők, fúgák, vinyl és linoleum padlók és a kőből készült felületek.

Tisztítószerek keverése TILOS!

Amikor egy makacs szennyeződéssel küzdünk, a nehéz munka leküzdésére csábító lehet két erős tisztítószer összeöntése. A valóság inkább óvatosságra int: attól, hogy egy termék működik, egy másikkal keverve nem lesz hatékonyabb.

Jobb esetben elvesztik hatóerejüket, rosszabb esetben pedig veszélyes szituációt is teremthetünk vele.  És még ha a rögtönzött tisztítószer-kombináció nem is veszélyes vagy mérgező, nem tudhatjuk, hogy a milyen hatással lehet egy felületre vagy szövetre.

Az egyik legveszélyesebb kombináció a fehérítő (hipó) és ecet vagy ammónia, illetve a hirdogén-peroxid és ecet összeöntése.

WC tisztítás mosogatószerrel

A WC tisztántartása minden háztartásban kulcskérdés. Ez vezethetett ahhoz az ötlethez, hogy sokan heti többszöri gyakorisággal mosogatószerrel tisztítják a WC-csészét, hiszen az többnyire mindig kéznél van. Az eredmény ugyan ragyogó lehet, de nem éri meg. A mosogatószer károsíthatja a gumitömítéseket, ami szivárgáshoz vezethet.

WC takarítás kólával

A kóla használata szintén kerülendő a WC takarításkor. Bár az üdítőben található foszforsav lassan tényleg feloldja a vízkövet, az ecethez képest drága és a hatásfoka is rosszabb, így felesleges erre alkalmazni – hívják fel a figyelmet a BONUS szakértői.


Otthon