Miután mindenki visszaérkezett a szabadságról, akár egy-egy csapatsportba is belevághatunk a barátokkal, kollégákkal közösen. Ez már csak azért is lehet jó döntés, mert a választott sport szabályait megismerve akár időnként fogadhatunk is, amely tovább fokozhatja az izgalmakat. Ehhez pedig jól jöhet a magyarországi fogadási oldalak listája. De természetesen számos olyan sport is van, amelyet akár egyedül, akár többen is végezhettek. Az alábbiakból ezekből mutatunk be néhányat.

Séta

A gyaloglás a legegyszerűbb módja a kinti testmozgásnak, és remek módja annak, hogy a nap folyamán extra mozgást végezzünk. A hűvösebb időjárás miatt nem kell annyira aggódnia az izzadás miatt, így könnyebb lehet egész nap aktívnak lenni. Igazából csak egy jó sétacipőre van szükséged, és esetleg néhány őszi időjárási felszerelésre, hogy melegen, szárazon és védve maradj. A kulcs az, hogy a séta mindennapos legyen, akár reggel, akár este végzed.

Túrázás

Az ősz remek időszak a túrázáshoz, hiszen hűvös az idő, nincsenek bogarak, és persze csodálatos a kilátás. Ráadásul a túrázás mega kalóriákat éget el, mivel növeli a magasságot, és igazán megdolgoztatja a lábakat. Nemcsak az izmaidat erősíted a túrázással azonban, hanem a kardió állóképességedet is növeled. Az emelkedőn való gyaloglás vagy túrázás felpörgeti a pulzusszámodat, így segít kalóriát égetni és fitté válni. Emelletta túrázás még kis emelkedőkön is megmozgatja a farizmokat, a négyfejű combizmokat, a combfeszítőket, a vádlikat, a törzset és a lábakat. A túrázás lehetővé teszi azt is, hogy visszatérj a természetbe, kiszellőztesd a fejed és sok időt tölts a szabadban. Sőt, haa a megfelelő időben túrázol, akkor a levelek változásával csodálatos színeket láthat. Ha sík területen laksz, keress kis tavakat, erdőrezervátumokat vagy kerékpárutakat, amelyek lehetővé teszik, hogy kiszakadj a városi életből, és élvezd a szabad természetet. Ha túrázni szeretnél, akkor ne feledkezz el arról, hogy gondoskodj a megfelelő felszerelésről, például túrabakancsról, és arról, hogy hidratált maradj.

Futás

A legjobb őszi szabadtéri tevékenységek sorát a futás zárja. Az ősz valószínűleg a legjobb évszak a szabadtéri futáshoz. Nincs túl meleg, nincs túl hideg, és a levelek színének változását figyelve minden egyes alkalommal, amikor kimész a szabadba, minden edzés egy új kalanddá válhat. Az őszi futás kényelmesebbé tételének igazi kulcsa a réteges öltözködés, hogy ne legyen túl meleg vagy túl hideg.

Vissza az edzőterembe

Amikor az időjárás rosszra fordul, az edzőterembe járás segíthet abban, hogy az edzésben maradj. Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozd ki az edzőteremben töltött időből, ne csak ugyanazokat a gépeket használd minden alkalommal, érdemes többféle tevékenységet kipróbálni. Az úszás például olyan nagyszerű, ízületkímélő tevékenység, amely tökéletes a teljes testet érintő edzéshez. A csoportos fitnesz órákon pedig a közösségi érzés segíthet abban, hogy minél jobb teljesítményt érj el.

Otthoni edzések

Nem kell azonban edzőterembe menned ahhoz, hogy újra belevágj a sportos életmódba. Az otthoni edzés ugyanolyan hatékony lehet, különösen akkor, ha nem vagy oda az edzőteremért, vagy ha nem szeretnél költeni rá. Az otthoni edzésnek számos előnye van. Az egyik ilyen a kényelem. Nem kell elmenned sehova, vagy éppen magaddal vinned az edzéshez szükséges felszerelésed. Sőt, edzés után a zuhanyzóra sem kell várnod, vagy éppen azt nézned, hogy beleférsz-e az edzőterem által megadott időkorlátba. Emellett az otthoni edzések rugalmasak is, hiszen lényegében bármikor elkezdheted az edzés, így tökéletesen igazodik majd az időbeosztáshoz. Sőt, az otthoni edzések rendkívül változatosak is lehetnek. Bár lehet, hogy nem férsz hozzá az összes géphez, amivel egy edzőterem rendelkezik, mégis hozzáférhetsz a testedzés számos módjához. Edzésvideók, edzés alkalmazások az okostelefonon vagy a táblagépen, vagy saját edzések készítése. Ezek mindegyike rendelkezésre állhat. Ráadásul az otthoni edzések a pénztárcád számára is hasznosak lesznek. A nagyszerű edzéshez valójában csak a saját testedre van szüksége. Ahogy haladsz a testsúlyos gyakorlatoktól, vásárolhatsz olcsó eszközöket, például szalagokat vagy súlyzókat. Egy dolgot azonban érdemes szem előtt tartani. Az otthoni edzés némi önfegyelmet igényel. Mindig van valami, amit el kell végezni, legyen szó munkáról, mosásról vagy a számlák kifizetéséről. Könnyen előfordulhat, hogy ez ürügyként szolgál az edzés kihagyására. Az otthoni edzések során nagyon fontos figyelni arra, hogy olyan szokásokat alakíts ki, amelyet be tudsz tartani.

Összegzés

Az ősz igazán remek alkalom arra, hogy belevágjunk az edzésbe, és még a téli ünnepek előtt formába lendüljünk. Ráadásul erre nagyon sokféle lehetőség adott, hiszen a kellemes őszi időben a beltéri és a kültéri sportokat is nyugodtan választhatjuk.


Sport