Ismerős az a helyzet, amikor egy szokatlan környezetben, akár egy buliban vagy koncerten automatikusan valamilyen pótcselekvéssel foglaljuk le magunkat?

 

Ezt sokszor azért tesszük, hogy megkönnyítsük a társas helyzeteket és oldjuk a szorongásunkat.

Pedig vannak ennél sokkal jobb módszerek is arra, hogy magabiztosabbnak és lazábbnak érezzük magunkat

– ezeket osztotta meg Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus.

A szociális szorongás gyakori jelenség, ami sokakat érint.

Többen is tapasztalhatták már életük során, hogy egy társaságban kényelmetlenül érezték magukat, amikor:

-  a figyelem kereszttüzébe kerültek, és teljesen lefagytak,

-  mikor mondaniuk kellett volna valamit.

Előfordulhat, hogy teljesen hétköznapi helyzetekben – például:

-  bevásárláskor,

-  evés közben vagy

-  a tömegközlekedésen – azon aggodalmaskodunk, hogy mások mit gondolnak rólunk.

 

Talán unalmasnak vagy érdektelennek tartjuk magunkat, miközben egy ismerőssel beszélgetünk, esetleg attól félünk, hogy kritizálni fognak minket.

Ha mindezek komolyan megnehezítik a mindennapjainkat és visszatartanak attól, hogy kibontakozzunk egy társaságban, akkor jó eséllyel szociális szorongással állunk szemben

– figyelmeztet a pszichológus.


A kellemetlen állapot mindig társaságban, mások figyelmének kereszttüzében jelentkezik, és eltérő tünetekkel járhat:

-   A szapora szívverés,

-  szájszárazság, kéz- vagy

-  hangremegés,

-  verejtékezés és

-  akadozó beszéd mind a szorongás velejáró tünete lehet.

 

Ilyenkor kísértést érezhetünk, hogy megigyunk egy-két pohár alkoholt vagy rágyújtsunk egy cigarettára,

 

 Dr. Makai Gábor szerint vannak ezeknél sokkal hatásosabb és egészségesebb módjai is a feszültségoldásnak, amiket az alábbiakban ismertet:

 

1. Higgyük el, hogy senki nem vizsgálgat annyira, mint mi saját magunkat!

A szociális szorongás miatt sokan azt feltételezik, hogy mások minden szavunkat és mozdulatunkat szigorú ítéletnek vetik alá. A valóságban azonban ez nem így van, hiszen a legtöbb embert inkább saját maga érdekli, és a saját bizonytalanságaival van elfoglalva. Másokhoz teljesen eltérő figyelemmel fordulunk, mint saját magunkhoz.

2. Képzeljük el, mit mondanánk egy barátnak ugyanebben a helyzetben!

Legtöbbször nem is vagyunk tudatában annak, hogy milyen kegyetlenek és kritikusak tudunk lenni saját magunkkal. Gondoljuk végig, hogy egy szerettünknek is mondanánk-e ugyanazokat a bántásokat, amiket fejben magunknak címzünk.

3. Ne tervezzük meg minden mozdulatunkat!

Előfordulhat, hogy biztonságosnak hitt viselkedésmódokat alkalmazunk, például a telefonunkat nyomkodjuk, iszunk még egy italt, kérdéseket készítünk elő vagy előre elpróbáljuk, hogy mit fogunk mondani. A szorongásunkat viszont bizonyítottan oldja, ha tervezgetés helyett megpróbálunk inkább a jelenre koncentrálni. Fókuszáljunk arra, hogy mit mond a másik ember és érdeklődjünk iránta őszintén, ezáltal sokkal társaságkedvelőbbnek fogunk tűnni.

4. Higgyük el, hogy mindenki lehet önbizalomhiányos!

A szorongást felerősíti, ha elhitetjük magunkkal, hogy rajtunk kívül mindenki tökéletes és csak mi viselkedünk kínosan. Valójában általában a legmagabiztosabbnak tűnő emberek is kételkednek önmagukban, hiszen a félelem és a bizonytalanság természetes velejárói az emberi létezésnek.

5. Ne képzeljük el a katasztrófát!

Amikor feszültek vagyunk, könnyen magunk elé vetítjük a lehető legrosszabb forgatókönyvet. A „mi lesz, ha” kezdetű mondatok általában nagyon hihetőnek tűnnek, de valószínűleg sosem következnek be. Ha úrrá lesznek rajtunk a negatív gondolatok, lépjünk hátra egyet és emlékeztessük magunkat arra, hogy ez nem a valóság.

+1 Változtassunk az életmódunkon!

Nem könnyű lerázni magunkról a rossz beidegződéseket, a hozott mintákat.

Ha úgy érezzük, hogy egyedül nem birkózunk meg a szociális szorongás okozta problémákkal, ne féljünk szakemberhez fordulni segítségért.

A szorongásos tüneteken ugyanúgy hatalmunkban áll változtatni, mint a többi szokásunkon, akár olyan függőségeken is, mint a dohányzás vagy más káros szenvedély.

A dohányzással járó egészségügyi kockázatok teljesen csak úgy küszöbölhetők ki, ha felhagyunk ezzel a szokással.

De azoknak sem szabad feladniuk, akiknél a leszokás nem megy egyik pillanatról a másikra: nekik érdemesebb egy másik megközelítést választaniuk, fokozatosan csökkenteni az adagot vagy áttérni valamilyen füstmentes alternatívára, mint a hevítéses termékek, az e-cigaretta vagy a nikotinpárna.

Természetesen ezek sem kockázatmentesek és nikotint tartalmaznak, de a cigaretta égése közben keletkező károsanyagok csökkenthetőek.

 

Forrás: Telex


Egészség Életmód