Úton a kreatív megoldások felé

Természetesen mindennek az alapja a megfelelő színek kiválasztása, amelyekből aztán a mintázatokat lehet elkészíteni. A Borsodfesték Kft. színes falfestékek kínálatában megtalálhatjuk a kívánt színvilágot, kombinációkat.

Sokan gondolják úgy, hogy a hálószobában visszafogott színekre van szükség, és még az ágynemű színe is befolyásolja, hogy milyen lesz a hangulatunk, a komfortérzet. Ma már rengeteg kutatás koncentrál arra is, hogyha az árnyalatokkal játszunk, az milyen hatással van a mentális állapotunkra és milyen a terápiás jellege.

A zöld és a kék például nyugtatóan hat az emberi idegrendszerre. Biztonságérzetet teremt, gyorsabban és könnyebben tudunk elaludni ilyen környezetben. A vörös, pezsgő árnyalat ezzel szemben inkább aktivitásra ingerel, a nyugodt alvásnak kifejezetten rosszat tesz. A szürkét és a mélyebb barnát, fényes-bársonyos színeket is jobb elkerülni a hálószobában, mivel az élénkség hiányaként akár rossz kedvet is okozhat. Ami jót tesz a pihenésnek az olykor nyugtalanságra is sarkallhat, mint amilyenek az élénk sárga tónusok. Ezt inkább olyan helyiségben érdemes használni, ahol több energiát mozgósít az ember.

Egyedi mintákat is alkothatunk, amelyek segítik a pihentető alvást. Finom vonalvezetésre és egyszerű mintázatokra van szükség. Ezek önmagukban kiegyensúlyozottságot és nyugalmat sugallnak.

Hogyan vigyük fel a kívánt mintázatot?

Ha már megálmodtuk, hogy pontosan mit is akarunk a hálószobába és a festéket is berendeltük, akkor több módszer közül is választhatunk. Az egyik legelterjedtebbnek a ragasztószalagos festés számít. Itt csíkokkal borítjuk be a falfelületeket (ez lehet szimmetrikus és aszimmetrikus is), ha pedig felvittük a festéket, akkor eltávolítjuk a szalagokat. Arányos, egybefüggő és precíz vonalazású hatást lehet elérni.

A festősablonok, más néven stencilek segítségével a kevésbé tapasztaltak is különleges, pontos mintázatokat tudnak alkotni. A bútorokkal, a szobában található többi elemmel is összehangolhatjuk a mintákat.

Az igazán profik szabad kézzel is elkezdhetik

Ha valaki jártasabb a festésben vagy egyszerűen bevállalós, akkor a legegyszerűbb, ha saját magának alkotja meg a mintákat. Ívelt festés, szabálytalan vonalak, játék az erősséggel és a mennyiséggel. Itt akár több színt is alkalmazhatunk és ebben az esetben már tényleg semmi sem szabhat határt a kreativitásunknak és képzeletünknek. A végeredmény garantáltan egyedi és megismételhetetlen lesz.


Otthon