A KávéVerzum kínálta minőségi szemes kávék őrlése során érdemes szem előtt tartani a frissességet, hiszen az aromák megőrzése kulcsfontosságú a kedvező eredmény szempontjából. De vajon hogyan érdemes őrölni, milyen szemcseméretet kell választani, hogy a legjobb kávét készíthesse? Ezekre a kérdésekre válaszolunk az alábbiakban.

A kávébabok fajtái és jellemzői

Az emberi fogyasztásra termesztett kávék két fő fajtát képviselnek, az arabica, illetve a robusta kávét. Ezek közül az előbbi kap nagyobb hangsúlyt, hiszen a termelés nagyjából hetven százalékát adja. Nem véletlenül, hiszen aromákban gazdagabb, savasabb ízvilágot képvisel, és némileg alacsonyabb koffeintartalommal rendelkezik. Ezt a fajtát általában közepesen szokás pörkölni, hogy a jellemzően gyümölcsös, virágos jegyeket megőrizhesse.

Ezzel szemben a robusta, mint a neve is mutatja, erőteljesebb ízű, kesernyésebb, magasabb koffeintartalmú kávét ad. Gyakran alkalmazzák eszpresszóhoz, a crema gazdagítása érdekében. Ezeket a babokat általában sötétebbre pörkölik, hiszen a földes ízjegyek így jobban érvényesülnek.

Az őrlés jelentősége, szemcseméret

Az őrlés szempontjából mindkét fajta babnál fontos, hogy a pörkölést követően minél frissebben kerüljenek feldolgozásra. A babok oxigénnel való érintkezése roncsolja az aromákat, ezért a frissen őrlés elengedhetetlen.

A durva őrlés ideális French Press kávéhoz, illetve a cold brew technikához. A nagy szemcsék lassabb extrakciót tesznek lehetővé, ami kíméletesebb ízprofilt eredményez.

Filteres kávéknál a közepes szemcseméret lehet a nyerő, melyet kiegyensúlyozott áztatással tudhat a leginkább hatékonyan kivonatolni.

A finom őrlést az eszpresszó gépekhez használják elsősorban, hiszen ez a méret gyors extrakciót, ezáltal pedig erőteljes, koncentrált ízvilágot eredményez.


A sokak által máig kedvelt török kávékészítéshez finom por állagú őrleményre van szükség. Az ultrafinom szemcsék különleges jelleget adnak az italnak, intenzív aromát biztosítva.

A kávéőrlés módjai, eszközei

A kézi őrlők egyszerűek, olcsóbbak, és precízen szabályozható velük a szemcseméret. Tökéletes választások, ha kis mennyiségű, friss kávét szeretnénk készíteni. Hátrányuk viszont, hogy időigényesebbek.

Az elektromos őrlők kaphatók pengés és őrlőkéses változatokban. Az őrlőkéses típusok egyenletesebb őrlést biztosítanak, míg a pengés modellek inkább egyéb háztartási felhasználásra alkalmasak (mák, dió).

Az automata kávégépek jellemzően beépített őrlőt tartalmaznak, ezért ezzel nem kell külön bajlódni.

A megfelelő szemcseméret megtalálása kulcsfontosságú, hogy a kávé teljes aromája kibontakozhasson.


Gasztro