A KávéVerzum kínálta minőségi szemes kávék őrlése során érdemes szem előtt tartani a frissességet, hiszen az aromák megőrzése kulcsfontosságú a kedvező eredmény szempontjából. De vajon hogyan érdemes őrölni, milyen szemcseméretet kell választani, hogy a legjobb kávét készíthesse? Ezekre a kérdésekre válaszolunk az alábbiakban.
A kávébabok fajtái és jellemzői
Az emberi fogyasztásra termesztett kávék két fő fajtát képviselnek, az arabica, illetve a robusta kávét. Ezek közül az előbbi kap nagyobb hangsúlyt, hiszen a termelés nagyjából hetven százalékát adja. Nem véletlenül, hiszen aromákban gazdagabb, savasabb ízvilágot képvisel, és némileg alacsonyabb koffeintartalommal rendelkezik. Ezt a fajtát általában közepesen szokás pörkölni, hogy a jellemzően gyümölcsös, virágos jegyeket megőrizhesse.
Ezzel szemben a robusta, mint a neve is mutatja, erőteljesebb ízű, kesernyésebb, magasabb koffeintartalmú kávét ad. Gyakran alkalmazzák eszpresszóhoz, a crema gazdagítása érdekében. Ezeket a babokat általában sötétebbre pörkölik, hiszen a földes ízjegyek így jobban érvényesülnek.
Az őrlés jelentősége, szemcseméret
Az őrlés szempontjából mindkét fajta babnál fontos, hogy a pörkölést követően minél frissebben kerüljenek feldolgozásra. A babok oxigénnel való érintkezése roncsolja az aromákat, ezért a frissen őrlés elengedhetetlen.
A durva őrlés ideális French Press kávéhoz, illetve a cold brew technikához. A nagy szemcsék lassabb extrakciót tesznek lehetővé, ami kíméletesebb ízprofilt eredményez.
Filteres kávéknál a közepes szemcseméret lehet a nyerő, melyet kiegyensúlyozott áztatással tudhat a leginkább hatékonyan kivonatolni.
A finom őrlést az eszpresszó gépekhez használják elsősorban, hiszen ez a méret gyors extrakciót, ezáltal pedig erőteljes, koncentrált ízvilágot eredményez.
A sokak által máig kedvelt török kávékészítéshez finom por állagú őrleményre van szükség. Az ultrafinom szemcsék különleges jelleget adnak az italnak, intenzív aromát biztosítva.
A kávéőrlés módjai, eszközei
A kézi őrlők egyszerűek, olcsóbbak, és precízen szabályozható velük a szemcseméret. Tökéletes választások, ha kis mennyiségű, friss kávét szeretnénk készíteni. Hátrányuk viszont, hogy időigényesebbek.
Az elektromos őrlők kaphatók pengés és őrlőkéses változatokban. Az őrlőkéses típusok egyenletesebb őrlést biztosítanak, míg a pengés modellek inkább egyéb háztartási felhasználásra alkalmasak (mák, dió).
Az automata kávégépek jellemzően beépített őrlőt tartalmaznak, ezért ezzel nem kell külön bajlódni.
A megfelelő szemcseméret megtalálása kulcsfontosságú, hogy a kávé teljes aromája kibontakozhasson.