Mint minden berendezés, a légkondicionálók is akkor működnek a leghosszabb ideig (és a leghatékonyabban), ha megfelelően használják és rendszeresen karbantartják őket. Az alábbiakban ehhez kínálunk néhány hasznos tippet az idei nyárra!

Kérje klímaszerelő segítségét a karbantartáshoz

A legjobb, ha minden évben ellenőrizteti légkondicionálóját egy profi szerelővel, aki szükség esetén szakszerűen kitisztítja és beállítja berendezését, mielőtt igénybe venné azt a nyári hónapok során. Egy tapasztalt szakember olyan problémákat is képes észrevenni és időben orvosolni, amik később kellemetlen és drága javításokat vagy cseréket igényelhetnének.

A hőmérséklet gyakran jelent problémát a nagyvárosok betontengerében, ráadásul a klímaszerelés Budapest környékén a legkörülményesebb, amint beindul a hűtési szezon. Éppen ezért próbáljon minél előbb időpontot szerezni!

Tisztítsa vagy cserélje rendszeresen a klíma légszűrőit

A légkondicionálók állapotának megőrzése érdekében nagyon fontos a légszűrők rendszeres tisztítása. Először is nézzen utána, hogy készüléke cserélhető vagy mosható szűrőt használ-e, és ez alapján végezzen rajta rendszeres karbantartást.

A mosható szűrőket általában elég alaposan kiporszívózni és átöblíteni. Ha készülékébe cserélhető szűrők kellenek, akkor írja rá azokra a dátumot, amikor behelyezi őket, így tudni fogja, hogy mikor lettek legutóbb kicserélve.

A mosásra vagy cserére általában 2-3 havonta van szükség, de ha háziállatok is vannak otthonában, akkor érdemes gyakrabban elvégezni ezt a karbantartási feladatot.

Tegye szabaddá a kültéri egység körüli részt

A hulladék, a bokrok, fák és a magas gaz mind gátolhatják a kültéri egység légáramlását, megakadályozva ezzel a klímarendszer hatékony működését. Tartsa tisztán a kültéri egység környékét, hogy elkerülje ezt a problémát.

Ne nyitogassa az ajtókat és ablakokat, ha nem muszáj

Habár nyáron mindenképpen fontos időnként szellőztetni egy kicsit, fontos észben tartani a klímaberendezések működési elvét. Ezek a készülékek a körülöttük lévő levegő alapján állapítják meg, hogy hogyan szabályozzák a hőmérsékletet. Ha rendszeresen nyitogatja szobája ajtóit és ablakait, akkor sok forró nyári levegőt enged be ezzel, ami felesleges terhelést jelent majd a klíma számára.

Ha tehát szellőztetni szeretne, kapcsolja ki egy időre a légkondicionálót, amíg be nem csukja újra az ablakokat.

Tömje be azokat a réseket, amelyeken a hűvös levegő kiszökhet a szobából

Ha otthona falai, ablakai, ajtói nem zárnak/szigetelnek tökéletesen (például repedések vagy rossz kivitelezés miatt), akkor a lehűtött levegő egy része könnyedén távozik majd a helységekből. Ez természetesen több felesleges erőfeszítést jelent majd a klímaberendezés számára.

Ellenőrizze tehát ezeket a nyílászárókat, és tömítsen be minden olyan rést, repedést és egyéb hézagot, ahol a hűvös levegő kiszivároghat (vagy épp a kinti forró levegő juthat be az otthonba).

Használja a mennyezeti ventilátorokat is

A mennyezeti ventilátorok nem hűtik a szoba levegőjét, de képesek jobban szétteríteni azt a hűs levegőt, amit a klímák biztosítanak. Ennek köszönhetően akár 2-3°C-kal is melegebbre állíthatja a termosztátot, amivel meglepően sokat spórolhat több hét vagy hónap során.
Érdemes a ventilátorok pengéit az óramutató járásával megegyező irányban működtetni, hogy lefelé tereljék a hűs levegőt.

Takarja le az ablakokat

Az ablakok letakarása lényegesen lehűtheti a szobák levegőjét, hiszen így nem süthetnek be rajtuk a forró napsugarak. Ez a klímaberendezésekre nézve is kíméletes megoldás, hiszen a készülékeknek így nem kell olyan sokat erőlködniük, hogy szinten tartsák a szoba hőmérsékletét.
Egy sötétítőfüggöny, egy reluxa vagy redőny sokat segíthet ebben, de a színezett vagy leragasztott ablaküvegek is visszaverik a napsugarak egy részét.


Otthon