1. Google DeepMind

Területek és Kutatások

A DeepMind a Google mesterséges intelligencia kutató részlege, amelyet 2010-ben alapítottak és 2015-ben vásárolt meg a Google. A DeepMind célja, hogy az általános mesterséges intelligencia (AGI) fejlesztésében vezető szerepet töltsön be. Kutatásaik kiterjednek többek között a mélytanulásra, erősítéses tanulásra és az önvezető rendszerekre.

Eredmények

AlphaGo: Az első mesterséges intelligencia, amely legyőzte az emberi világelsőt a go játékban.

AlphaFold: Egy forradalmi algoritmus, amely megoldotta a fehérje hajtogatási problémát, nagy áttörést hozva a biológiai tudományokban.

WaveNet: Egy szintetikus beszédgenerátor, amely jelentősen javította a természetes beszéd szintetizálásának minőségét.

Google deep Mind mesterséges intelligencia

2. OpenAI

Területek és Kutatások

Az OpenAI egy San Francisco-i székhelyű kutatóintézet és vállalat, amely 2015-ben alakult. Céljuk, hogy biztosítsák az MI fejlődésének emberiségre gyakorolt pozitív hatását. Az OpenAI leginkább a természetes nyelv feldolgozás (NLP), a gépi tanulás és az önvezető technológiák területén tevékenykedik.

Eredmények

GPT-40: Az egyik legfejlettebb nyelvi modell, amely képes emberi szintű szövegek generálására, fordításokra és egyéb nyelvi feladatok elvégzésére.

DALL-E: Egy képalkotó AI, amely szöveges leírások alapján képes képeket generálni.

Codex: Egy programozást segítő AI, amely természetes nyelvi leírások alapján képes kódot generálni.

3. IBM Watson

Területek és Kutatások

Az IBM Watson a vállalat mesterséges intelligencia platformja, amelyet különféle üzleti megoldásokhoz fejlesztettek. Az IBM Watson széles körben alkalmazható az egészségügyben, pénzügyekben, és ügyfélszolgálatokban, kiemelten a természetes nyelv feldolgozás és a gépi tanulás területén.

Eredmények

Watson Health: Az egészségügyben alkalmazott AI rendszer, amely segít a diagnózisokban és a kezelési tervek kialakításában.

Watson for Oncology: Egy orvosi AI, amely segít a rákos betegek kezelésében a legújabb kutatási eredmények figyelembevételével.

Project Debater: Egy AI, amely képes részt venni és érvelni vitákban, bemutatva az MI természetes nyelvi megértési és feldolgozási képességeit.

Microsoft mesterséges intelligencia fejlesztések

4. Microsoft

Területek és Kutatások

A Microsoft jelentős befektetéseket eszközölt az AI fejlesztés területén, különösen a Microsoft Azure platformon keresztül. Kutatásaik és fejlesztéseik kiterjednek a felhőalapú AI szolgáltatásokra, az üzleti intelligenciára és a gépi tanulás különféle területeire.

Eredmények

Azure Machine Learning: Egy felhőalapú gépi tanulási platform, amely lehetővé teszi a vállalatok számára AI modellek fejlesztését és implementálását.

Cortana: Egy személyi asszisztens AI, amely segít a felhasználóknak mindennapi feladatok elvégzésében.

Project InnerEye: Egy egészségügyi AI projekt, amely orvosi képfeldolgozási megoldásokat fejleszt.

5. Facebook AI Research (FAIR)

Területek és Kutatások

A Facebook AI Research (FAIR) a Facebook mesterséges intelligencia kutatási részlege, amely széles körben foglalkozik az MI különféle területeivel, beleértve a számítógépes látást, a természetes nyelv feldolgozást és a mélytanulást.

Eredmények

DeepFace: Egy arcfelismerő rendszer, amely képes az emberi arcok nagy pontosságú azonosítására.

RoBERTa: Egy NLP modell, amely számos nyelvi feladatban érte el a legjobb eredményeket.

Detectron2: Egy nyílt forráskódú eszköz a számítógépes látási feladatokhoz, mint például az objektumfelismerés és a képosztályozás.

6. Amazon Web Services (AWS)

Területek és Kutatások

Az Amazon Web Services (AWS) a világ egyik legnagyobb felhőszolgáltatója, amely jelentős MI fejlesztéseket végez. Az AWS AI megoldásai kiterjednek a gépi tanulásra, a természetes nyelv feldolgozásra és a számítógépes látásra.

Eredmények

Amazon SageMaker: Egy platform, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy gépi tanulási modelleket készítsenek, tanítsanak és implementáljanak.

Alexa: Az Amazon személyi asszisztense, amely beszédfelismerő és természetes nyelvi feldolgozó képességekkel rendelkezik.

Rekognition: Egy képfelismerő szolgáltatás, amely képes azonosítani és elemezni képeket és videókat.

Összegzés

A mesterséges intelligencia területén végzett kutatások és fejlesztések egyre gyorsabb ütemben haladnak előre, amelyeket a világ legjelentősebb vállalatai vezetnek. Ezek a cégek nemcsak a technológiai innováció élvonalában állnak, hanem az általuk fejlesztett MI megoldások révén alapvetően megváltoztatják és javítják a különböző iparágak működését, ezzel nagyban hozzájárulva a globális gazdasági és társadalmi fejlődéshez.


AI Mesterséges intelligencia