2021-ben az európai internethasználók 73%-a vásárolt valamilyen terméket vagy szolgáltatást online, ami mindössze 1%-kal maradt el az egy évvel korábbi volumennél, amikor a koronavírus-járvány tetőzött a világban és aki csak tehette, a kanapéjáról intézte a bevásárlást – derült ki a Ecommerce Europe és az EuroCommerce európai e-kereskedelemmel kapcsolatos jelentéséből. A kutatás arra is rávilágított, hogy bár az online vásárlások enyhén visszaestek a világjárvány után, ez a csökkenés jóval kisebb mértékű a vártnál, sőt néhány e-kereskedelmi piacon egyértelműen növekedésről számoltak be.

„Az e-kereskedelem töretlen sikere Magyarországon is érzékelhető, ez pedig hatással van a logisztikai ingatlanok piacára. Az ICON által jelenleg kezelt 53.000 m2 összterületű city logisztikai portfolió közel 25%-ába érkezett új bérlő” – érzékeltette a piac dinamikáját Kákosy Zsolt MRICS, az ICON property management szenior igazgatója, aki azt is hozzátette: „Az új bérlőink többsége B2B és B2C kereskedelemmel, jelentős részben e-kereskedelemmel is foglalkozik, azaz webáruházakat szolgálnak ki.”

A kereskedelmi célú ingatlanok, vagyis a raktárak, logisztikai központok esetében különös jelentőséggel bír azok elhelyezkedése, a távolsága a várostól. Az ICON számos főváros-közeli, vagy akár az M0 körgyűrűn belüli logisztikai ingatlant kezel, mint például a csepeli Budapest Dock Szabadkikötő vagy a CityPoint 9. Logisztikai Park. Ezeket az ingatlanokat azért választják szívesen a bérlők elsősorban a városi kereskedelmi egységeket és az online áruházakat kiszolgáló telephelynek, mert Budapest közelsége a napi üzemanyagköltségben jelentős megtakarítással jár.  

Az ICON által kezelt logisztikai ingatlanokban meghatározóak a kereskedő cégek mellett a gyártóüzemek is, e vállalkozások kapcsán is látnak piaci mozgásokat az ICON szakértői.

A termelőegyégek jellemzően nagyobb csarnokokban működnek, így esetükben egy-egy energiahatékonysági beruházásnak van nagyobb jelentősége, hiszen egy újonnan telepített napelem-rendszer vagy hőszivattyú, a fűtés, a légtechnika vagy a világítás korszerűsítése jelentős megtakarítást eredményezhet.

Kákosy Zsolt hangsúlyozta: „Az ingatlantulajdonosok érdeke a bérlő elégedettsége, hiszen hosszú távon az alacsony fluktuáció biztosabb megtérülést eredményez. Ezért a tulajdonosok jobbára nyitottak az energiahatékonysággal kapcsolatos beruházások megvalósítása kapcsán.”

Az energiaárak növekedése azonban nem az egyetlen hatás, amely befolyásolja a logisztikai ingatlanok piacát. A közép-európai geopolitikai helyzet is nagymértékben érezteti a hatását. „Bár még mindig nehéz értékelni, az ukrajnai háborúnak komoly következményei lesznek az európai gazdaságra, valamint az e-kereskedelmi piacokra.

Sok tagunk már beszámolt a vásárlások számának és a fogyasztók bizalmának csökkenéséről, ami elsősorban a magas energiaárak, az infláció és a jövővel kapcsolatos bizonytalanság miatt következett be” – jelentette ki Luca Cassetti, az Ecommerce Europe főtitkára.

„Éppen ezért felszólítjuk az EU-tagállamokat és a döntéshozókat, hogy támogassák Európa gazdaságát és polgárait ezekben a nehéz időkben, miközben továbbra is egy jövőbiztos, az omnichannel kiskereskedelem számára megfelelő jogszabályi keret kialakításán dolgoznak” – tette hozzá.

A nehézségek ellenére 2021-ben az európai e-kereskedelem 13%-kal, 718 milliárd euróra nőtt. Ami pedig a jövőt illeti, egy 2022-es Európai e-kereskedelmi jelentés szerint várhatóan további bővülésre kell számítani az online vásárlások terén a következő három-négy évben. A régió B2C e-kereskedelmi bruttó áruértéke pedig a 2021-es 878,6 milliárd dollárról 2026-ra 1564,9 milliárd dollárra fog nőni, amely további fellendülést hoz az ICON szakértői szerint Magyarországon is a logisztikai ingatlanok piacán.