A férfiak számára gyakran fusztrációt okoz. Nem mernek őszintén beszélni a problémájukról, így a párkapcsolatra is rossz hatással lehet. 

Bár gyakran lelki okai vannak, mégis előfordulhat, hogy fizikai problémák állnak a merevedési zavarok hátterében. 

Mi az a merevedési zavar?

A merevedési zavar az az állapot, melynek során a férfiak nem tudják hosszú távon elérni a merevedést, vagy képtelenek fenntartani ezt az állapotot az együttlét végéig. 

Különböző mértékű zavarokról beszélhetünk. Enyhe zavar esetén a probléma ritkán áll fenn, a szeretkezések döntő többségénél nem jelentkezik. Közepes mértékű zavar esetén a férfi időnként képes a merevedés megtartására. Súlyos zavar esetén nem jön létre az aktushoz szükséges méretű merevedés. 

A merevedési zavar nem egyenlő az impotenciával. Előbbi során a merevedés nehezen ugyan, de elérhető, illetve rövidebb ideig marad fenn ez az állapot. Impotencia esetén a merevedési probléma ellehetetleníti az együttlétet. 

A merevedési zavar és az egészség

Egy amerikai vizsgálat során megállapították, hogy a merevedési zavar(ok) és az erek belső falát borító sejtek működése között egyértelmű kapcsolat áll fenn. Abban az esetben, ha ezek a sejtek nem működnek megfelelően, akkor zavar léphet fel a természetes vérellátásban. Ez a működészavar előjele lehet az érelmeszesedésnek, a szívinfarktusnak és az agyi keringési zavaroknak is. 

A vizsgálat során rádöbbentek arra, hogy a merevedési zavarokkal küzdő férfiak esetén gyakran valamilyen szív- és érrendszeri panasz áll a háttérben. Ez különösen fiatal férfiak számára fontos, hiszen ők jellemzően kevesebbszer vesznek részt ilyen vizsgálatokon. 

A CMC Déli Klinika szakértői precízen kivizsgálják a problémát, és komplex kezelést biztosítanak

Mit lehet tenni?

Többféle módszer is megoldást hozhat merevedési zavarok esetén. 

- A merevedési zavar okát (az erek és a vérkeringés károsodását) megszüntető, az erek újraképződését serkentő, a véráramlást javító, fájdalommentes, precíziós lökéshullám kezelések

- Bizonyos élelmiszertípusok is jó szolgálatot tehetnek. A mandula, a fahéj, a ginzeng, a gyömbér például természetes potencianövelő szer. 

- Az életmódváltás, az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a súlycsökkentés szintén látható változásokat okozhat. 

- A rendszeres alkohol-, cigaretta- és kávéfogyasztás kerülése is sokat segíthet. 

- Előfordulhat, hogy a fizikai panaszok mellett lelki gondok is állnak a háttérben. Szintén érdemes szakértő segítségét kérni ebben a helyzetben. 


Egészség