Folyamatosan emelkedik a német öregségi nyugdíj korhatára

A társadalom demográfiai átalakulására tekintettel (egyre jobban öregszik el a társadalom, így az állami nyugdíj-rendszereknek egyre több idős korú ellátásáról kell gondoskodniuk) Németországban is meghozták a döntést: a sokáig 65 éves nyugdíjkorhatár emeléséről határoztak, mely folyamat 2011-ben vette kezdetét.

Kiket érint a nyugdíj korhatár emelkedése Németországban?

Az 1947. január 1. és 1958. december 31. között született emberek esetében a korábbi 65 éves alapéletkorhatárt minden következő évben egy hónappal, az 1959 és 1963 között születettek esetében pedig évente két hónappal emelik meg.

Azon nyugdíjba vonulók számára, akik 1964. január 1. után születtek már a 67 éves nyugdíjkorhatár lesz az irányadó.

Nyugdíj korhatár kalkulátor ITT.

Hány éves korban mehet nyugdíjba valaki Németországban 2021-ben?

Ahogyan az alábbi grafikonunkon is látható a német öregségi nyugdíjkorhatár évről-évre lépcsőzetesen emelkedik 2011-óta, így idén 2021-ben aktuálian 65 év és 10 hónap a nyugdíjbavonuláshoz előírt kor.

Németország nyugdíj korhatár

A következő években tovább növekszik a német nyugdíjkorhatár

A németországi nyugdíj korhatárának emelkedése egészen 2029-ig folyamatos lesz, sőt 2024-től felgyorsul (évente ott már 2 hónappal emelkedik a korhatár), amit az alábbi grafikonunkon szemléltetünk.

német nyugdíj korhatár aktuális értéke

Hatással lehet ez a magyar nyugdíj korhatárra is?

Számos pletyka kering már évek óta szakmai körökben arról, hogy a hazai öregségi nyugdíj korhatára is korrekcióra (magyarul: emelésre) szorulhat a közeljövőben, bár ha megnézzük a hatályos jogszabályt, akkor Magyarországon is egy fokozatos nyugdíj korhatár emelés van a törvényben, amiről IDE kattintva írtunk részletesen.

Magyarországi nyugdíj korhatár kalkulátorunk ITT indul.


Pénzügy Munka