A NAV hosszú előkészületek után a mai napon lehetővé tette, hogy az adóalanyok teljes körű hozzáférést kapjanak az online pénztárgépek által beküldött adatokhoz. Kóczé Péter, a Grant Thornton nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég digitális üzletágának vezetője ezt a kérdéskört járja körül.

Régóta várt bővítés

A bővítésre 100 hónapot kellett várni, hiszen az online pénztárgépek bekötésének határideje 2014. augusztus 31. volt, és azóta szolgáltatnak ezek az új kasszák valós idejű, részletes adatokat az adóhivatal részére.

“Ezek az eszközök abban térnek el a korábban használt pénztárgépektől, hogy tartalmaznak egy adóügyi ellenőrző egységet (AEE), amely rögzíti és az interneten keresztül továbbítja az adóhatóság felé a pénztárgép által kibocsátott bizonylatok (nyugták, számlák, zárások, stb.) tartalmát, illetve a szerkezet működtetésével kapcsolatos minden fontos technikai paramétert és adatot” – mondja Kóczé Péter a Grant Thornton nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég digitális üzletágának vezetője.
Az e-pénztárgépek bevezetésére irányuló kormányzati projekt rendkívül sikeres volt, ugyanis a rákövetkező évektől a rejtett gazdaság egyértelműen visszaszorult, az adóbevételek nőttek.

Az Online Számla rendszer 2018. évi bevezetésétől számítva pedig ez a két rendszer együtt tette lehetővé azt, hogy 2020 végére az Európai Bizottság jelentése szerint is a magyar gazdaság rendelkezik az egyik legalacsonyabb ÁFA hiánnyal a tagállamok között.

Naplóállományok tartalma

Az Adóügyi Ellenőrző Egység (AEE) egy olyan beépített monitorozó eszköz, amely folyamatosan rögzíti a pénztárgépen bekövetkezett eseményeket, másodperc pontossággal. A 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet szabályozza a naplózásra kerülő adatok és események körét. Ez a nyugta- és számlaadási kötelezettségek teljesítésén túl a pénztárgép működési információira is kiterjed. Lefedi többek között a nyitások, zárások, a pénzmozgások, egyes beállítások megváltozásának eseményeit is, de a NAV rendszerével történő adatkommunikációt és annak eredményeit is részletesen naplózza.

Közvetlenül a felhőből

Az Online Számla rendszerrel szemben ugyanakkor az online pénztárgépekből származó adatok eddig csak a NAV ellenőrzési hatékonyságát tudták növelni, a beküldött adatokhoz, a pénztárgépet üzemeltetők egyáltalán nem, vagy csak körülményesen és részlegesen tudtak hozzájutni.

Ezen a helyzeten változtatott az új NAV digitális szolgáltatás bejelentése. Mostantól egy valós idejű és teljes körű hozzáférés vált lehetővé ezekhez az adatokhoz is a NAV gép-gép (M2M azaz Machine to Machine) interfészén keresztül, hasonlóan az Online Számla rendszerben már megszokott számlaadat-lekérdezésekhez.

Az új szolgáltatás a NAV új M2M interfész koncepciójának ez egyik fontos eleme lesz, és nem is tervezik azt kivezetni egyik NAV felhasználói portál felületére sem. Ehelyett egy általános technológiai megoldást kínálnak, amit a szoftverfejlesztők és a cégek az igényekre optimalizálva használhatnak fel, és építhetnek be az üzleti folyamataikba.

Könyvelők és szoftverfejlesztők

Az online pénztárgép naplóállományok letöltésének lehetősége a NAV rendszeréből tehát egy olyan új adóhatósági végpont megnyitását jelenti, amelyekhez csak szoftverekkel lehet hozzáférni, így annak elterjedése és a sikere nagyban függ attól, hogy az mikor és milyen módon válik majd elérhetővé a könyvelő és kontrolling programokból, valamint más vállalatirányítási rendszerekből.

Koncepció vagy kész termék?

“Az új szolgáltatási végpont egyértelműen kész terméknek tekinthető abból a szempontból, hogy a naplóállományokra vonatkozó lekérdezések beküldhetőek, a visszaadott naplóállományok pedig letölthetőek és feldolgozhatóak. Mivel azonban ezek az állományok kizárólag a NAV Online Számla rendszerhez hasonló gép-gép kapcsolaton keresztül kérhetőek le, illetve ugyanabban a formátumban biztosítja a NAV, ahogyan azok beküldésre kerültek (digitálisan aláírt XML), az elérésük és feldolgozásuk további szoftvereket, integrációkat igényel.

A számviteli és adózási folyamatok automatizációjában rejlő lehetőségek költséghatékony kiaknázásának támogatására a Grant Thornton saját alkalmazásokat fejleszt, így azok a szervezetek is élni tudnak az Adattó előnyeivel, ahol az informatikai rendszerek komplexitása vagy merevsége azt nehezíti” – emeli ki Kóczé Péter.

Az online pénztárgépek naplóállományai által jelentett adatvagyon hasznosítása túlmutat a könyvelési folyamatok automatizációjának előmozdításán. A 2023-as év egyik izgalmas fejezete lesz látni, hogy milyen további felhasználási lehetőségek kezdenek kialakulni, és milyen kihívások megoldására fedezik fel maguknak a cégek ezt az új adóhivatali adatforrást.


Adózás