Mi az a kriptovaluta?

Az olyan kriptovaluta, mint a Bitcoin, decentralizált elosztott főkönyvekkel rendelkezik. A Blockchain technológia rögzíti és ellenőrzi az elosztott és titkosított digitális pénznem összes tranzakcióját. A Bitcoin és más érmék nem fizikai fizetőeszközzel rendelkező pénznemek, hanem bonyolult kivonatszám szekvenciák a digitális pénztárcában.

A Bitcoin értéke megközelíti a 60.000 dollárt, és 2020 második fele óta a legnépszerűbb kriptovaluták soha nem látott magasságokba emelkedtek. A korábbi értéknövekedéssel ellentétben ezúttal néhány gazdasági szereplő is támogatja az emelkedést. A legjelentősebb jóváhagyást Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója kapta, aki 1,5 milliárd dollár értékű Bitcoint vásárolt.

Nem ő volt az egyetlen híres személy vagy cég, amely jelentős összegeket fektetett be a Bitcoin-ba és segítette a hihetetlen értéknövekedést.

A Tesla eszközként és nem rövid távú befektetésként vásárolta a Bitcoin-t. Az, hogy a legtöbb ember hogyan használja és hogyan közelíti meg a digitális valutákat, tükrözi a kormányzati adózási elképzeléseket, amelyek világszerte változnak.

Hogyan adóztatható a kriptovaluta?

A kriptovalutával az egyik fő probléma maga az anonimitás. Ha valaki csak bányászná a Bitcoint, akkor senki sem tud a kilétéről, hacsak nem kezdi el értékesíteni, és még akkor is névtelen maradhat. A hatóságok ugyan eljárhatnak, de bizonyítékok nélkül nem szabhatnak ki adót. Tehát a kriptovaluta tulajdonosának mindössze annyit kell tennie, hogy nyugodt marad, mintha csak a GGPoker egyik asztalánál ülne.

Azonban világszerte megkezdték az adók bevezetését a kriptovaluta kereskedelemben, mind a bányászat, mind más termékek digitális érmékkel történő megvásárlása terén.

Az Egyesült Államokkal ellentétben Európának egyelőre nincs egységes elképzelése arról, hogy hogyan határolja be kriptovalutát, arról meg főként nincs, hogyan adóztassa meg.

Az Egyesült Államokban tőkeeszköznek tekintik, hasonlóan a részvényekhez és a kötvényekhez. Ez azonban egy igencsak bonyolult adózási rendszert eredményez, ahol többek szerint még mindig túl sok a kiskapu. Eszközként a kriptovalutát minden alkalommal megadóztatják, amikor azt nyereségként értékesítik. Akkor is adót kell fizetnie, ha valaki vásárol valamit a Bitcoin segítségével.

Csak akkor kell adót fizetnie, ha nyereséggel értékesíti a Bitcoint és más kriptovalutákat. Ha pénzt veszített rajta, nincs adó. Abban az esetben, ha megkapta a Bitcoin-t, vagy bányászta, akkor a kriptó-érme értékével is tartozik adóval.

EU és kriptovaluta adó

Nincs egységes álláspont a kriptovaluta adózásáról az Európai Unióban. Az országok más szempontból tekintenek arra, hogy mi a Bitcoin és a többi kriptovaluta. Az Európai Bíróság a Bitcoin-t valutának és nem tulajdonnak tekinti. Döntésük szerint a Bitcoin értékesítése nem tartalmazza az áfát, de más adók, például tőkenyereségadó vagy jövedelemadó alanya lehet.

Németország a legrugalmasabb szabályokkal rendelkező országok közé tartozik. Többek között a Bitcoinra, de más érmékre is érvényes. 25% -os tőkenyereség adót kell fizetni az eladások után, de csak akkor, ha az első évben lett végrehajtva az értékesítés. Azok az emberek, akik több mint egy évig birtokolják a kriptovalutát, magánértékesítés alatt állnak, és nincs adókötelezettségük. Még ha valaki bányássza is a kriptovalutát, mivel nincs tényleges kibocsátó, ezért azt magánpénznek tekintik.

Szlovéniának 0%-os jövedelemadója van a kripto érmék nyereségére. Újabban azonban a tokent kibocsátó vállalatoknak le kell vonniuk az áfát. Ez nem csak erről az országról szól.

Portugáliában, Máltán és további öt európai országban nincsenek adótörvények, és megpróbálják elősegíteni a kriptovaluta használatát.

Magyarországon a kormány továbbra is a kriptovaluták hivatalos meghatározásán dolgozik. Eddig a digitális tokenek az egyéb jövedelmek közé vannak besorolva, 15%-os személyi jövedelemadóval és 22%-os egészségügyi hozzájárulási adóval terhelik őket. A bitcoin bányászatot szoftverrel keresett pénznek tekintik, és ugyanaz az adózás érvényes rá.

A bányászok és a kriptóval kereskedők nézetei eltérnek ugyan, de a magyar adószolgáltatáson keresztül egyszerű módon megkerülhetők a határtalanul elosztott blokkláncok és a speciális alkalmazások.


Pénzügy Adózás