Az OTP Bank friss felmérése szerint a legtöbb válaszadó számára valamilyen pénzügyi döntés volt a legnehezebb, amit életében meg kellett hoznia. Az OTP Bank Bázis számlacsomagjai bármikor az egyéni igényekhez alakíthatók és akár havonta változtathatók, hogy könnyebb legyen ezeket a döntéseket meghozni. 

Rendszeresek a nagyobb változások a megkérdezettek többségének életében, ráadásul a legtöbb embert ezek rosszul érintik – derül ki az OTP Bank új felméréséből. A válaszadók közül a legtöbben rugalmasan próbálnak reagálni a váratlan helyzetekre. Az impulzív döntések jellemzőek: a megkérdezettek majdnem háromnegyede (74%) rendszeresen hoz spontán döntéseket a mindennapokban. Minden ötödik megkérdezett (23%) számára a pénzügyekkel volt kapcsolatos élete legnehezebb döntése. Többen jelölték ezt meg, mint ahányan a párkapcsolati (19%), lakhatási (11%), vagy éppen családdal, karrierrel (10-10%) kapcsolatos döntéseket.

Érdekesség, hogy a megkérdezettek több mint fele (53%) egyedül hozza meg a mindennapokhoz kapcsolódó döntéseit, ahogy a nagyobb pénzügyi döntésekben is a válaszadók 43 százaléka mások megkérdezése nélkül dönt. És bár a legtöbb ember nem érzi teljesen magabiztosnak magát a pénzügyi döntéseiben, mégis mindössze 4 százalékuk szokott szakértőhöz fordulni segítségért. Ez alig több azoknál, (2%) mint akik online fórumokon és a közösségi médiában keresik a segítséget egy-egy döntéshez.

pénzügyi döntések meghozatala

Miért egyedül hozzuk meg a nagy pénzügyi döntéseket, mi áll ennek hátterében? Miért nem kérünk szakértői segítséget? “Ennek egyik oka az, hogy az emberek jelentős része alig látott mintát arra a környezetében, hogy egy pénzügyi döntést mi alapján érdemes meghozni. A másik: sokan tartanak a segítségkéréstől. Egyrészt úgy vélik, hogy ha tanácsot kérnek, akkor azt gondolják majd róluk, hogy nem értenek a pénzhez. Végül tarthatnak attól is, hogy kiderül, mennyi pénzről van szó. Van, aki attól fél, hogy ez túl soknak, más pedig amiatt, hogy túl kevésnek látszik majd, és ez gyakran független a valós összeg nagyságától” – vélekedik Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus.

A gyorsuló világ egyre több és egyre komolyabb döntéseket követel mindannyiunktól. A pénzügyi választásoknál pedig manapság már számtalan segítséget találhat bárki magának az olyan kézenfekvő területekről is, mint mondjuk a bankszámla.

„Az OTP Banknál folyamatosan olyan megoldásokon dolgozunk, amelyek megkönnyítik ügyfeleink számára mindennapi pénzügyeik kezelését. Az élethelyzetek és döntési folyamatok változatosságát felismerve fejlesztettük ki a rugalmasan alakítható OTP Bázis számlacsomagokat. Ezek a leggyakoribb igényeket egyesítik, és kedvezményes elemeik akár havonta változtathatóak a díjmentes átutalásoktól vagy készpénzfelvételtől a megtakarítási kedvezményekig attól függően, hogy ügyfeleinknek az adott élethelyzetben mire van szükségük” – mondta Kökény Dávid, az OTP Bank senior termékfejlesztési menedzsere. 

Az ügyfelek összesen hét elem közül választhatnak kedvezményeket, így bármit is hozzon a jövő: a kisebb vagy nagyobb pénzügyi, párkapcsolati, munkahelyi vagy családi változásokhoz könnyen igazíthatják a bankszámlájukat.  


Pénzügy