A fürdőszoba kialakítása vagy felújítása során valószínűleg nem a mosdók jutnak először eszünkbe, de előbb-utóbb velük is kell foglalkoznunk.

Sajnálatos módon még mindig sokan csak a prémium hatású fürdőszobákban képzelik el, azonban ennél nagyobbat nem is tévedhetnének. Bármennyire is hihetetlenül hangzik, ezek a kategória legősibb fajtái, melyek a Global Viva Market mosdókagylók kínálatából is beszerezhetők.

Egy kis történelem

Természetesen az őskorban nem a mai formában léteztek, a mélyedést az ősember egy kő segítségével vagy maga a természet szabta bele. Így indult hát a pultra szerelhető mosdókagylók története. Később már fémből is készítették, amelynek egy fa alapanyagú tartókerete volt. A hasonlóság már akkor megvolt a mai pultba helyezhető változattal.

Pontosan mi is az a pultra építhető mosdókagyló?

Ez tulajdonképpen a mosdók egy olyan változata, ahol a pulttal történő összeépítés alatt csupán a lefolyócsővel való csatlakoztatást értjük. Szó szerint csak rá kell helyezni a pultra, (előtte persze nem árt a lefolyó csatlakozónak lyukat fúrni). 

Az anyaghasználat és a színválaszték lehetővé teszi, hogy ne kizárólag modern hangulatú helyiségekben lehessen alkalmazni. Gyakorlatilag az összes stílushoz megtalálhatjuk a megfelelőt. Bizonyos típusai (pl.: kőből készült fajták) megjelenésükkel a természetet hívják elő, amely így nyugtató hatásával nem éppen hátrány.

Pró és kontra

Ahogy ez az összes termékkel lenni szokott, a pultra szerelhető mosdók is rendelkeznek némi hátránnyal az előnyeik mellett. Kezdjük az előnyökkel:

- Olyan egyedi stílusuk van, amely egyből szemet szúr mindenkinek.

- Érezhetően növelik a fürdőszobánk exkluzivitását (bármilyen közegből kiemelkednek, lehetetlen nem észrevenni).

- Beszerelésük gyerekjáték, ahogy fent már volt róla szó, csak egy megfelelő méretű lyukat kell fúrni a pultba és tulajdonképpen készen is vagyunk.

- A könnyű telepítés azt is jelenti, hogy szükség esetén (cserénél vagy egyéb javítás elvégzésekor) egyszerű az eltávolításuk is.

- Nagyobb tárolási lehetőséget teremtenek, hiszen a keskenyebb aljuk fekszik fel a pultra, így több kiegészítő fér el mellettük.

Úgy korrekt, ha megemlítjük a típus hátrányait is:

- Kérdéses, hogy meddig lesz trendi, egyes szakértők rövid, míg mások hosszabb életet jósolnak neki, így mindenki hagyatkozzon saját belátására.

- Tény és való, a tisztítása, illetve a szennyeződések távol tartása komoly kihívást jelent: a leggyengébb pontját a mosdó aljának pulthoz érő vonala jelenti. Ide kosz és víz is bejuthat. Persze különböző tömítőanyagokkal (pl.: szilikon) sokat javíthatunk a helyzeten.

Egy dolog vitathatatlan, a pultra helyezhető mosdókagylók jelenleg a legdivatosabb szaniterek közé tartoznak. Hogy mit hoz a jövő? Azt biztosan senki sem tudhatja.


Otthon