Ebben nagy szerepet játszanak azok az élő közvetítések, amelyek a sportcsatornákon és az sportfogadás oldalakon is elérhetőek, mint például a https://rabona.com/hu/sport.

A sport, mint a globális kultúra része

Annak, hogy a sport a globális kultúra meghatározó része lehet, számos oka van. Egyrészt a sportágak többségére igaz, hogy a világon mindenhol ugyanazon szabályok alapján játsszák. Mégis lehetnek különbségek például a játék stílusban, vagy éppen a népszerűségben. 

Éppen ezért fordulhat elő például, hogy valaki jobban kedveli a dél-amerikai futballt, mint az európait. Arra pedig, hogy egy távoli csapatot válasszunk kedvencünkként, ma már minden lehetőség adott. Számos felületen lehet követni a különböző földrészek és országok mérkőzéseit. Gondoljunk csak a rengeteg sportcsatornára, de akár a sportfogadás során is nézhetünk élő közvetítéseket az online bukméker oldalakon. 

Emellett az is jellemző, hogy minden sportágnak vannak nemzetköz szervezeti. Ezek kapcsolatot teremtenek a nemzeti szervezetek között, és közelebb hozzák az egyes nemzetek sportjait. 

A sport hatása a társadalomra

A sport hatással van a társadalomra. A legtöbb sport ugyanis egy meghatározó kulturális örökséggel rendelkezik. Erre remek példa a kosárlabda. Erre ugyanis nem tekinthetünk pusztán sportágként. Inkább egy olyan kapocs, amely képes öszekötni a különböző hátterű embereket, a különböző zenei stílusokat. Emellett a kosárlabda hatással volt például a divatra is. Látható tehát, hogy egy-egy sportág sok szempontból képes hatni a társadalomra. 

Természetesen ez fordítva is igaz, azaz a társadalom is formálja a sportot. Ha a kosárlabda példájánál maradunk, akkor ki kell emelni, hogy az sok mindenben eltér például Európában és az Egyesült Államokban. Ha valaki picit is ismeri a sportot, akkor biztosan tisztában van azzal, hogy bár a szabályok ugyanazok, mást jelent ez sport az egyes földrészeken a rajongók számára. 

A sport összeköti a kultúrákat és társadalmakat

Ugyanakkor azt is elmondhatjuk, hogy a sport kapocs lehet az egyes társadalmak és kultúrák között. Ha például egy európai és egy amerikai kosárlabda rajongó találkozik, akkor biztosan lesz mondanivalójuk egymás számára. Közös pont lesz a sportág szeretete, amelynek a keretei, illetve a sportfogadási lehetőségei ugyanazok mindenhol.  Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a sportolók és rajongók sok esetben nemzeti hovatartozástól függetlenül kiállnak egymás mellett.

Összegzés

A sport a globális kultúra része. Ugyanúgy alakítja azt, mint például a zenei rendezvények. Egy-egy nemzetközi verseny például tömegeket tud megmozgatni a helyszínen, online, illetve a sportfogadási oldalakon. Egy-egy sportág iránti rajongás pedig összekötő kapocs lehet az egyes emberek és a nemzetek között is. Ráadásul a sport hatással lehet a kultúra egyes elemeire is, gondoljuk csak az egyes sportokhoz társított zenére, vagy éppen öltözködési stílusra.


Sport