Az ágyéki spondylosis okai és kockázati tényezői

A gerinc számos struktúrából, úgynevezett csigolyákból áll. Ezeket a csigolyákat ütéselnyelő csigolyaközi porckorongok választják el egymástól, amelyek lehetővé teszik gerincünk forgását és hajlását – más szóval, hogy rugalmasak legyünk. A csigolyákat és a porckorongokat szalagok és izmok tartják a helyükön, olyan szerkezetek, amelyek támaszt és erőt biztosítanak a gerincnek. Ha ezek károsodnak szükség van kezelésre, amit a MozgásKlinika Óbuda szakemberei sikeresen tudnak megszüntetni.

Melyek agy ágyéki spondylosis okai?

A spondylosis az osteoarthritis egy fajtája, amelyet a gerinc kopása és szakadása gyorsít fel. A betegség akkor fordul elő, amikor a porckorongok és az ízületek elromlanak, amikor az ágyéki régió csigolyáin osteophyták alakulnak ki. Ezek a változások negatívan befolyásolhatják a gerinc mobilitását, és befolyásolhatják az idegeket és más funkciókat is a területen.

A spondylosis típusai

A spondylosisnak többféle típusa van, nemcsak ágyéki, hanem lehet nyaki, mellkasi vagy több szintes. De a betegség helyétől függetlenül az állapot okai ugyanabból a pontból indulnak ki: a csigolyaközi porckorongokból és az ízületekből. A gerincoszlop állapota romlik, és napról napra, az életkorral elhasználódik.

ágyéki spondylosis

Az ágyéki spondylosis kockázati tényezői

A gerincoszlop struktúráinak napi kopása a spondylosis gyakori oka. Ezek a változások különbözőképpen érintik a betegeket, mindegyik kockázati tényezőitől függően, amely lehet:

  • genetikai hajlam az ágyéki területen kialakuló arthrosisra;
  • elhízás;
  • mozgásszegény életmód, fizikai gyakorlatok hiányával kombinálva;
  • gerinc trauma, vagy ágyéki műtét;
  • dohányzás;
  • ismétlődő mozdulatokkal vagy olyan súlyemelést igénylő mozgással járó munka vagy szakma, amely ténylegesen a gerincet érinti;
  •  szorongás vagy depresszió;
  • életkor;

Ágyéki spondylosist okozó állapotok

Számos olyan állapot lehetséges, amelyek miatt egy személynél ízületi gyulladás alakulhat ki, beleértve:

  • Porckorongsérv – akkor alakul ki, ha a gerincben az egyik porckorong megreped, emiatt a csigolyák egymáshoz dörzsölődhetnek, ami ízületi gyulladáshoz vezethet.
  • Degeneratív porckorongok – a porckorongok folyadékkal vannak feltöltve, amely párnát hoz létre a csigolyák között. Amikor a porckorongok degenerálódnak, a csigolyák egymáshoz dörzsölődhetnek, ami szintén ízületi gyulladáshoz vezet.
  • Csontsarkantyú – szintén ennek az állapotnak a kialakulásához vezethetnek. A csontsarkantyúk gyulladást és értelemszerűen ízületi gyulladást okozhatnak.

Milyen nem sebészeti kezelési módja létezik?

A legtöbb esetben az ágyéki spondylosis csak alkalmi, enyhe merevséget és fájdalmat okoz, és ezek a betegek nem igényelnek kezelést. Ennek ellenére a tüneteket nem szabad figyelmen kívül hagyni, és a kezelési lehetőségeket meg kell beszélni egy szakemberrel!

Fizikai aktivitás

Az ágyéki spondylosisban szenvedő betegnek aktívnak kell lennie, olyan gyakorlatok által, amelyek alacsony hatással vannak az ízületekre, például úszás vagy séta. Ezekkel a gyakorlatokkal a gerincet rugalmasan lehet tartani.

A testtartást javítása

A dőlt testtartás például egyes betegeknél súlyosbíthatja a fájdalmat, ezt kerülni kell.

Fizikoterápia

A fizikoterapeuta eligazíthatja az ágyéki spondylosisban szenvedő pácienst speciális gyakorlatok elvégzésével, vagy más terápiás módszerrel.

Jobb támaszték az ágyéki területen

A betegnek olyan széket vagy matracot kell választania, amely jobban támogatja ágyéki régióját.

Pihenés azokban az időszakokban, amikor a fájdalom fokozódik

Amikor a tünetek kellemetlenséget okoznak, az ágyéki spondylosisban szenvedő betegnek pihennie kell.

Ne feledd, hogy a spondylosist nem lehet megfordítani, mivel ez egy degeneratív folyamat. Az ágyéki spondylosis kezelése valójában a hátfájást célozza meg, amelyet a betegség ezen formája okoz.


Egészség