A felépítésüket, működési elvüket és az energiával való ellátásukat illetően néhány alapvető ismerettel nem árt tisztában lennünk. Ennek ugyanis hasznát tudjuk venni a későbbiekben, amikor majd egy ilyen jellegű jármű vásárlását fontolgatjuk.

Rövid bejegyzésünkben tehát az elektromos autók iránt érdeklődőknek igyekszünk kedveskedni a legfontosabb jellemzők és tulajdonságok ismertetésével.

Az elektromos autók általános jellemzői

Egy elektromos gépjármű a méretének megfelelően egy vagy több motorral is rendelkezik. A működéshez szükséges energia biztosításáért az autóba szerelt akkumulátor felel, amelynek a töltéséről bizonyos időközönként gondoskodni kell.

Technikai szempontból nélkülözhetetlen kelléke az a töltőegység, ami a töltőállomásról az autóba érkező váltakozó áramot átalakítja egyenárammá. Emellett ugyanez az eszköz korlátozza a töltés kezdetén fellépő induló áramot egész pontosan arra az értékre, aminek a töltőállomásból a kábeleken keresztüli átvitele lehetséges.

Fontos még megemlíteni, hogy az elektromos autókon lennie kell legalább egy vagy akár több töltési pontnak. Ezek segítségével válik lehetségessé a jármű energiával történő ellátása.

Az elektromos autók csoportosítása

Léteznek olyan elektromos autók, amiket kizárólag elektromotorok hajtanak. Ezeknél a daraboknál mindig gondoskodni kell a külső töltésről. Ennek megfelelően a hozzájuk kapcsolódó hatótávolság is az akkumulátor telepek kapacitásának a függvénye.

Mellettük pedig vannak a forgalomban úgynevezett plug-in-hibrid autók is. Ezekben egyaránt megtalálható a robbanómotor és az elektromotor is. Ennek megfelelően kisebb akkumulátor kapacitással rendelkeznek, a normál működéshez pedig benzinre vagy gázolajra, illetve elektromos töltésre egyaránt szükségük van.

Hogyha a maximális hatótávolságot nézzük, akkor ez a típus 25-50 km közötti távolság megtételére képes egy feltöltés után, csakis akkumulátor általi meghajtással.

Hasznos tanácsok az elektromos autó biztonságos töltéséhez

Első körben azt kell ellenőrizni, hogy az autó mekkora teljesítmény felvételére képes. Ehhez igazítva célszerű aztán megválasztani és üzembe helyezni az Elektrikstore.hu-nál elérhető otthoni autótöltő állomást. Ugyanúgy meg kell bizonyosodni előre a csatlakozó típusáról is.

Mielőtt az otthonunkban elkezdjük tölteni az autót, a töltő üzembe helyezését megelőzően egyeztessünk villanyszerelővel. Fontos ugyanis biztosra menni és meggyőződni arról, hogy a hálózat készen áll az extra igénybevételre.


Autó