A modell üzleti alkalmazása akár öt munkanappal lerövidítheti a jelzáloghitelezési folyamatokat az MBH Bank ügyfelei számára. A fejlesztés az MBH Jelzálogbank MBH Lakásárindex nevű mutatójához tartozó adatbázisokon alapul, amely nemrég érte el a 100. negyedéves megjelenését.

Az MBH Jelzálogbank fejlesztésén alapuló szolgáltatást csaknem fél éve vezették be tesztjelleggel, március elején pedig már 65 bankfiókban csaknem 160 hiteltanácsadó számára vált elérhetővé. A pozitív tapasztalatok nyomán az MBH Jelzálogbank és az MBH Bank együttesen megkezdte az üzleti alkalmazás elérésének intenzív országos kiterjesztését, ezáltal is támogatva az MBH Bankcsoport ügyfeleinek még magasabb szintű kiszolgálását. A fejlesztés már Budapest összes kerülete mellett országszerte 25 megyei jogú városban, 13 városban és egy nagyközségben – többek között Sopronban, Győrben, Pécsen, Kaposváron, Székesfehérváron, valamint Egerben, Miskolcon, Debrecenben és Szegeden – hozzávetőleg 1,2 millió, lakás típusú ingatlan értékbecslését teszi lehetővé gombnyomásra.

jelzáloghitel ingatlan értékbecslés

„Az MBH Banknál arra törekszünk, hogy olyan megoldásokat kínáljunk ügyfeleink számára, amelyekkel gördülékenyebbé válhatnak a hitelfelvételi folyamatok. Az MBH Jelzálogbank fejlesztése is ezt a célt szolgálja. Az automatikus értékbecslés alkalmazásának eddigi tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy az MBH AVM szolgáltatás használata akár öt nappal is lerövidítheti a jelzáloghitelezési folyamatot azáltal, hogy azonnal képes értékbecslést generálni az adott lakásról” – mondta Soós Csaba, az MBH Bank lakossági üzletfejlesztési ügyvezető igazgatója.

A legfejlettebb statisztikai-matematikai adatelemző módszertanokra épülő fejlesztés a 2009-ben létrehozott MBH Lakásárindex adatbázisain alapul. Az eszköz – a rendelkezésre álló adatbázisok összekapcsolása és az azokból származó adatok elemzése révén – statisztikai módszerekkel képes egy kiválasztott ingatlan árára adott időpontban érvényes becslést adni.  Az átértékelésekre korábban használt statisztikai indexáláshoz képest a módszer nagy előnye, hogy nemcsak egy tágabb környéket vizsgál, hanem figyelembe veszi az ingatlanok egyedi jellemzőit is. Az értékmeghatározás során statisztikai alapú értékbecsléssel ötvözi a hagyományos értékbecslés módszertanát, emellett gépi tanuló algoritmusokat is alkalmaz.

„Az MBH Jelzálogbank célja, hogy a digitális technológiákon alapuló, modern kiszolgáláson keresztül megkönnyítsük az MBH Bank ügyfelei számára az ügyintézést, ezért alkottuk meg az MBH AVM üzleti alkalmazást. Az MBH Lakásárindex révén hosszú évek óta kutatjuk az ingatlanpiac sajátosságait, többek között vizsgáltuk a zöldterületek lakásárakra gyakorolt hatását, a lakáspiac és a kötöttpályás közlekedés összefüggéseit, valamint a hazai lakásállomány energetikai korszerűsítésének lehetőségeit is. Külön öröm számunkra, hogy az ingatlanpiaci kutatások eredményei is segítették az automatikus értékbecslési szolgáltatásunk elindítását” – tette hozzá Dr. Nagy Gyula, az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója.

A szolgáltatás folyamatos kiterjesztése mellett az MBH Jelzálogbank előre kijelölt irányokba folytatja a fejlesztést: többek között családi ház típusú ingatlanok értékbecslését, illetve ügyféltájékoztató értékbecslő modul és mobilalkalmazás fejlesztését tervezik, és energetikai adatbázist is létre akarnak hozni. A tervek között szerepel az üzleti alkalmazások kiszolgálását is támogató interfész fejlesztése is.

Az MBH Index évek óta követi az ingatlanpiac sajátosságait

Az MBH Jelzálogbank ingatlanárindexe már évek óta kutatja a hazai ingatlanpiac változásait. Az MBH Lakásárindex – akkor még FHB Lakásárindex néven – 2009-ben számolt be először a kutatási partnerével, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközponttal közös kutatásának eredményeiről. A központtal a mai napig tart az együttműködés, amelynek keretében az elmúlt években számos kutatás készült.

Az index a megyei földhivataloktól átvett, később pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) származó adatbázis alapján 1998-as kezdettel követi nyomon a lakáspiac változásait. Az MBH Lakásárindex idősora 2023 végén elérte a 100. negyedéves adatpontját, továbbá az elemzéseket összegyűjtő adatbázisban megjelent tematikus kiadványok száma is 100 fölé emelkedett napjainkra.

Az MBH Jelzálogbank évről évre prognózist készít a lakáspiac várható folyamatairól, és vizsgálja többek közt az üdülőpiac alakulását, emellett nyomon követi az egyetemi városok lakáspiacának változásait is. Rendszeresen górcső alá veszi a befektetők által lakásvásárlással elérhető hozamokat, és Magyarország különböző járásainak és városainak élhetőségét is.


Pénzügy Otthon